Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Eρχεται άγριο «τσεκούρι» με εισφορά έως 42% επί του τζίρου στα νέα φωτοβολταϊκά


Μέχρι και το 42% επί του τζίρου φτάνει η εισφορά επί των νέων φωτοβολταϊκών, που επιβάλλεται με το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί ως την Κυριακή.
Καθοριστικό ρόλο για τις νέες ρυθμίσεις, εκτιμάται ότι έπαιξε η εγκατάσταση περίπου 600MW τους τελευταίους μήνες, που φούσκωσε εκ νέου τις προβλέψεις για το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.
Μόνο για φέτος η εκτίμηση του ΛΑΓΗΕ είναι ότι το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ θα φτάσει τα 640 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το νομοσχέδιο η έκτακτη εισφορά για τα νέα φωτοβολταϊκά:
  • Σε 37% και 34% αντίστοιχα ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιείται η σύνδεσή τους κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου του 2013 έως και 30 Ιουνίου του 2013 και για τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Τα ποσοστά της περίπτωσης αυτής μειώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες για τους σταθμούς των κατ' επάγγελμα αγροτών υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς δεν υπερβαίνει τα 100 kW.
  • Σε 42% και 40% αντίστοιχα ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιείται η σύνδεσή τους μετά την 1η Ιουλίου του 2013.
  • Επίσης επιβάλλεται πάγωμα στην υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης για νέους σταθμούς.
Άλλες ρυθμίσεις για τα δίκτυα
Επιβάλλεται εγγυητική επιστολή που συνυποβάλλεται για την αποδοχή της οριστικής προσφοράς σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ. Η εγγυητική είναι κατ' ελάχιστο διετής και το ύψος της είναι 60 χιλιάδες ευρώ για έργα έως 1MW (αναλογικά μειώνεται για μικρότερη ισχύ), 90 χιλιάδες έως 10 MW και 100 χιλιάδες ευρώ για πάνω από 10MW, που καταπίπτει υπέρ του λογαριασμού ΑΠΕ εάν δεν τεθεί σε ισχύ η σύμβαση σύνδεσης. Όταν η σύμβαση σύνδεσης τεθεί σε ισχύ το ποσό της εγγυητικής μειώνεται στο ¼ του αρχικού ποσού. Η υποχρέωση για την προσκόμιση εγγυητικής αφορά όλα τα έργα στα οποία έχει χορηγηθεί οριστική προσφορά σύνδεσης εφόσον δεν βρίσκεται σε ισχύ σύμβαση σύνδεσης.
Τέλος παρά τις αντιδράσεις του κλάδου, προβλέπεται η επιβολή «αδειόσημου» για την διατήρηση του δικαιώματος κατοχής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως 1000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Πηγή:capital.gr


Πηγή: Eρχεται άγριο «τσεκούρι» με εισφορά έως 42% επί του τζίρου στα νέα φωτοβολταϊκά | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/102305#ixzz2RYFR2GK0

Δεν υπάρχουν σχόλια: