Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων μας απευθύνει ανοικτή πρόσκληση με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνημείων


Ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων έχει οριστεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (INTERNATIONAL  COUNCIL ON MONUMENTS AND SITES –ICOMOS) η 18η Απριλίου. Κάθε χρόνο το ICOMOS προτείνει ένα επίκαιρο θέμα, ώστε να αναδειχτεί το νόημα της ημέρας αυτής. Το θέμα που επιλέχτηκε για το 2013 είναι «Η πολιτιστική Κληρονομιά της Εκπαίδευσης».
Στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στο σημαντικό θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ένταξη των μνημείων στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική ζωή.
Η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχοντας στον εορτασμό θα προβάλει στον προθάλαμο του αρχαιολογικού μουσείου Δελφών το ντοκυμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη «Αναβίωση του αρχαίου δράματος – Δελφικές γιορτές 1927». Οι πρώτες Δελφικές Εορτές άρχισαν στις 9 Μαΐου 1927 και διήρκεσαν τρεις μέρες. Περιλάμβαναν παραστάσεις αρχαίου δράματος με ερασιτέχνες ηθοποιούς (Προμηθεύς Δεσμώτης του Αισχύλου), γυμνικούς αγώνες, συναυλίες βυζαντινής μουσικής, διαλέξεις και εκθέσεις λαϊκής χειροτεχνίας. Επαναλήφθηκαν την 1η Μαΐου του 1930, όπου παρουσιάσθηκαν οι Ικέτιδες του Αισχύλου. Η ερμηνεία της τραγωδίας απέβλεπε στην αναβίωση του αρχαίου τρόπου διδασκαλίας, αλλά η μουσική που συνόδευε τα χορικά βασιζόταν στο βυζαντινό μέλος. Τις ενδυμασίες των ηθοποιών είχε υφάνει η ίδια η Εύα Σικελιανού πάνω σε πρότυπα της λαϊκής τέχνης.
Οι εορτές αποσκοπούσαν στην πραγμάτωση του μεγαλόπνοου οραματισμού του ποιητή περί Δελφικής Ιδέας με την ίδρυση μιας νέας αμφικτιονίας, στην οποία εκπρόσωποι της διεθνούς πνευματικής ζωής θα συνεργάζονταν για την προαγωγή της φιλίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.
Ο Λάκης Παπαστάθης γεννήθηκε στον Βόλο το 1943. Έχει σκηνοθετήσει τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους, οι οποίες απέσπασαν τιμητικές διακρίσεις: "Τον καιρό των Ελλήνων" (1981), "Θεόφιλος" (1987), "Το μόνον της ζωής του ταξείδιον" (2001), "Ταξίδι στη Μυτιλήνη" (2010) και μία μικρού μήκους: "Γράμματα από την Αμερική" (1972). Από το 1976 είναι βασικός συνεργάτης της τηλεοπτικής εκπομπής "Παρασκήνιο", ως υπεύθυνος της εταιρείας Cinetic, η οποία έγινε γνωστή για τις θαυμάσιες τηλεοπτικές παραγωγές της ανάμεσα στις οποίες και το ντοκυμαντέρ  «Αναβίωση του αρχαίου δράματος» (1998).
Χώρος προβολής: Προθάλαμος μουσείου Δελφών, ώρες: 11.00 και 13.00, ημέρες: 18.4 έως και 21.4. 2013.  Είσοδος δωρεάν για την προβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: