Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

(Παλιά) λεφτά υπάρχουν!


Οσοι έχουν δραχμές, τάληρα, χαρτονομίσματα από το παρελθόν θα τα χρειαστούν. Στην 22η Διεθνή Eκθεση Συλλεκτικών Ειδών, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη αυτό το Σαββατοκύριακο όσοι έχουν κρατήσει κάποια χαρτονομίσματα ή κέρματα από παλιότερα ταξίδια τους σε ευρωπαϊκές χώρες, μπορούν να τα ανταλλάξουν με ευρώ.
Συλλέκτες νομισμάτων, τηλεκαρτών, γραμματόσημων, καρτ ποστάλ και καρφιτσών δίνουν το ετήσιο ραντεβού τους στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ οι διοργανωτές θα δίνουν αναμνηστικά δώρα στα μικρά παιδιά.
Από τα δυνατά χαρτιά της έκθεσης είναι γνωστός γερμανικός οίκος, ο οποίος αναζητά παλιά εθνικά χαρτονομίσματα από την Ελλάδα, αλλά και τη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Εσθονία, την Αυστρία, τη Μάλτα, ενώ προσφέρει καλά χρήματα και για ασημένια σερβίτσια.
Αλλά και οι παλιές δραχμές κοστίζουν ακριβά. Ενα ασημένιο τάλιρο του Οθωνα (1833) αγοράζεται προς 400 ευρώ, μία ασημένια δραχμή του Γεωργίου (1873) προς 150 ευρώ, ένα χρυσό 20άρικο του Γεωργίου (1884) γύρω στα 300 ευρώ.
Υπάρχουν, ωστόσο, και νομίσματα που δεν πουλιούνται και δεν αγοράζονται, επειδή είναι δυσεύρετα. Η τιμή για ένα χρυσό 40δραχμο του 1852 που κυκλοφόρησε σε μόλις 8 κομμάτια αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης, αλλά οι συλλέκτες δεν έχουν εντοπίσει κανένα, ενώ το ένα και μοναδικό ασημένιο 5δραχμο του 1846 βρίσκεται ήδη σε μουσείο.
Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι από το 2000 έως και το 2005 σημειώθηκε μία ανέλπιστα μεγάλη αύξηση στην τιμή των παλιών -μετά το 1828- νομισμάτων και τότε βρέθηκαν σε σεντούκια, κλινοσκεπάσματα, ακόμη και? εικονίσματα πολλά χαρτονομίσματα και κέρματα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, είτε λόγω της εξάντλησης των... αποθεμάτων, είτε λόγω της μείωσης του αριθμού των συλλεκτών, δεν υπάρχουν πια σπάνια νομίσματα, τηλεκάρτες και καρτ ποστάλ.
Στην Ελλάδα οι συλλέκτες νομισμάτων υπολογίζονται σε 10.000-15.000 άτομα, ενώ πληθαίνουν τελευταία αυτοί που μαζεύουν νομίσματα του ευρώ από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περίπου 1.000 διαφορετικά ευρωνομίσματα από τις χώρες της Ευρωζώνης και κοστίζουν φτηνά. Εκτιμάται, πάντως, ότι σε μία δεκαετία η τιμή τους θα εκτοξευτεί αρκετά. Πηγή Μαρία Ριτζαλέου στο Εθνος


Πηγή: (Παλιά) λεφτά υπάρχουν! | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/99634#ixzz2Q8flOuaI

Δεν υπάρχουν σχόλια: