Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Βάσος Λυσσαρίδης, Τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής «Δεν επιλέγουμε την επιστροφή στη λύρα … αλλά μπορεί να μας την επιβάλλουν!»


Συνέντευξη στον Λάμπρο Ρόδη

Εκβιασμός! Αυτή είναι η πολιτική τοποθέτηση του τέως Προέδρου της Κυπριακής Βουλής και ενός από τους ζωντανούς θρύλους της πολιτικής σκηνής της Μεγαλονήσου κ. Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος το  Σαββατοκύριακο 23-24 Μαρτίου 2013 τιμήθηκε στη Φωκίδα από την Περιφερειακή Ενότητα με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη κα Παναγιώτας Γαζή. Ο Λάμπρος Ρόδης συνάντησε τον βετεράνο Κύπριο πολιτικό άνδρα στο περιθώριο της ξενάγησής του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών και εξασφάλισε κατ` αποκλειστικότητα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» γύρω από την τρέχουσα δραματική επικαιρότητα αλλά και τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στον ομφαλό της Στερεάς γης!

Κύριε Λυσσαρίδη επισκέπτεστε στην Ελλάδα και την Φωκίδα σε μια περίοδο με πολλούς συμβολισμούς αλλά και πολύ κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο. Η επικαιρότητα τρέχει και όλα είναι ρευστά. Θέλω, λοιπόν, ένα πολιτικό σχόλιο για όλες αυτές οι εξελίξεις που κάνουν αρνητικά πρωταγωνίστρια την Κύπρο στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Γνώριζε η νέα κυβέρνηση τι θα συμβεί αμέσως μετά τις πρόσφατες εκλογές;

Θεωρώ πως ήξερε διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος να διαβεβαιώνει τον Κυπριακό λαό ότι δεν θα δεχθεί ούτε καν διάλογο αναφορικά με το κούρεμα των καταθέσεων. Έλλειπε όμως ένα σχέδιο αντίδρασης, αφού δεν είναι αρκετό να λες ότι δεν θα το κάνεις αλλά να προτείνεις μια λύση. Πρέπει να πω, πως ήταν φανερός ένας ωμός εκβιασμός και όχι διορθωτική κίνηση για την οικονομία της Κύπρου. Μπορεί, πράγματι, το Τραπεζικό σύστημα να ήταν κάπως διαβρωμένος, άλλωστε δεν είχε και διέξοδο η Κύπρος δεδομένο ότι δεν είχε άλλους πόρους, π.χ. Βιομηχανία, κ.τ.λ. Μπορεί ακόμη να δεχθώ ότι υπήρχε ένα υπερτροφικός τραπεζικός τομέας. Αντί των μέτρων, όμως, μας προτείνουν καταστροφικά μέτρα, να μην έχουμε δηλαδή τραπεζικό τομέα. Πως θα επιβιώσει η Κύπρος; Ήδη οι ξένες επενδύσεις, όσοι περιορισμοί και εάν υπάρχουν, θα φύγουν από την Κύπρο. Είναι διατεθειμένη η Ευρώπη να μας αντικαταστήσει την εκροή αυτών των κεφαλαίων; Ασφαλώς και όχι! Και μάλιστα, ύστερα από αυτόν τον εκβιασμό, μια από τις δύο τράπεζες μας να μπει σε μια μορφή αναδιοργάνωσης και η άλλη πιο υγιείς, σήμερα πληροφορούμε πως έχουν την ίδια απαίτηση και για τις δύο. Επομένως, για μένα, είναι σαφές ότι πρόκειται για έναν εκβιασμό προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τόσο τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της Κύπρου όσο και τις πολιτικές δυνατότητες της. Να μας επαναφέρουν σχέδιο Αναν ή ανάλογα χωρίς την δυνατότητα αντίδρασης διότι θα έχουμε σηκώσει τα χέρια. Δεν θα τα σηκώσουμε!

Είστε ένας άνθρωπος που στην ζωή του έχει πει πολλά «ΟΧΙ». Η Κύπρος πρόσφατα είπε κι` εκείνη μέσω των αντιπροσώπων της ένα «ΟΧΙ» που αρχικά πέρασε θετικά στην κοινή γνώμη και είναι ένα πανευρωπαϊκό – παγκόσμιο αντίκτυπο. Θεωρείτε πως η αντίδραση αυτή της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου θα μπορούσε να συνεχιστεί;

Ρεαλιστικά δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί και όπως είδαμε δεν συνεχίστηκε κι` όλας, αφού αποδέχθηκαν μερικά τμήματα του εκβιασμού. Κι` αυτό αντί να αμβλύνει την κατάσταση και να δημιουργήσει ένα διάλογο για το τι πρέπει να γίνει με την Κύπρο, απεναντίας έχει αποθρασύνει τους εκβιαστές και χωρίς να έχουν θέσει για παράδειγμα το θέμα της Τράπεζας Κύπρου, το άνοιξαν και αυτό. Για μένα είναι σαφές πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία αλλά πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να πληρώσουμε ένα αντίκτυπο μια για πάντα.

Δεν έπρεπε να δεχθείτε το «κούρεμα»;

Μα το δεχθήκαμε το «κούρεμα» των καταθέσεων. Αυτό που έγινε ήταν μια μορφή κουρέματος. Αυτό που σας είπα, το επαναλαμβάνω. Οι στόχοι δεν είναι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υπάρχει χρηματοκρατία!

Κύριε Πρόεδρε, βρίσκεστε στην Ελλάδα, στη Φωκίδα, στους Δελφούς… παραμονή της 25ης Μαρτίου 2013, ένα ταξίδι εν μέσω πολλών συμβολισμών. Η φωνή σας έρχεται να ακουστεί εκτός Κύπρου. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε με αυτή σας την επίσκεψη;

Το μήνυμα το έστειλαν οι Έλληνες πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια πριν με τις νίκες τους ενάντια στους Πέρσες, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, με τους Γερμανούς, κ.ο.κ. Εσείς δεν είχαμε γεννηθεί αλλά εγώ θυμάμαι πόση υπερηφάνεια αισθανθήκαμε όταν η μικρή Ελλάδα είπε το «ΟΧΙ». Πληρώσαμε τίμημα και τώρα θα πληρώσουμε το τίμημα αλλά αν θα μας σταθμίσουν καλύτερα δεν αποκλείεται να αλλάξουν τρόπο αντιμετώπισης, γιατί πολλές φορές έχουν ανατραπεί τα ισοζύγια. 

Ποια είναι η προσωπική σας παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα αυτό τον καιρό στην Κύπρο;

Όπως ξέρετε έχω αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική ζωή αλλά είμαι σε διαρκή επαφή μέσω του κόμματος μας. Είμαι ενήμερος και γνώμη εκφράζω και αυτή η γνώμη θέλω να ακούγεται… Εάν μου ζητηθεί από τους κυβερνώντες θα έχω και περεταίρω παρέμβαση. Χρειαζόμαστε,  εάν θέλετε,  ένα Σοσιαλιστικό Μανιφέστο του 21ου αιώνα για να ξαναβρούμε μια ζωντανή σοσιαλιστική προοπτική!

Θεωρείτε ότι η Κύπρος εάν επιστρέψει στη λύρα της θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις όπως μας λένε, γιατί κάτι παρόμοιο όπως θα ξέρετε έχει συζητηθεί πρόσφατα και στην Ελλάδα;

Δεν έχω μελετήσει το θέμα για να δώσω επαρκώς μιας τεκμηριωμένη απάντηση, αλλά εάν εξαναγκασθούμε να το κάνουμε, χρειάζεται πολύ μελέτη. Δεν επιλέγουμε  την επιστροφή στην λύρα, εάν την επιλέγαμε θα έπρεπε να κάνουμε και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Βρισκόμαστε σ` ένα φαινόμενο που μπορεί να μας την επιβάλλουν οι διαδικασίες και οι συνθήκες… ελπίζω να άρχισε ήδη μια τέτοια μελέτη στην Κύπρο.


Ολοκληρώνοντας κύριε Λυσσαρίδη, θέλω να σας ρωτήσω με ποιες εντυπώσεις φεύγετε από τον τόπο μας;

Μπορεί να είμαι λίγο υπερβολικός αλλά όταν η εθνική σου οντότητα βρίσκεται υπό πολιορκία, επιτρέπεται να είσαι υπερβολικός. Οι Δελφοί, λοιπόν, αποτελούν το κέντρο έναρξης του Παγκόσμιο Πολιτισμού γιατί ο ελληνικός πολιτισμός, το γνωρίζουν όλοι, ότι αποτέλεσε το υπόβαθρο και του δυτικού πολιτισμού αλλά και έχει εμβολιάσει και άλλους πολιτισμούς. Όταν ένας επισκέπτης βρίσκεται στους Δελφούς αισθάνεται την παγκοσμιότητα της ελληνικής φιλοσοφίας. Έχω ενθουσιαστεί από την υποδοχή, το πρόγραμμα και τη φιλοξενία μου στη Φωκίδα. Θέλω να ευχαριστήσω πρωτίστως την Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κα Παναγιώτα Γαζή για την πρόσκληση, την κα Νάνσυ Ψάλτη για την ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών και όλους όσους οργάνωσαν για μένα αυτή την μοναδική ιστορική επίσκεψη και τον λαό για τον τρόπο που με υποδέχθηκε, τον καθ` υπερβολή τιμητικό. Φεύγω από τον ελλαδικό χώρο πιο αισιόδοξος και πιο νέος! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: