Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση- δήλωση: Το Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς δεν εκπροσωπείται από τον Μάκη Καρακικέ


Προς : τον Πρόεδρο του Περιφερειακού
                                                 Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας
                                                 Κοινοποίηση : 1. Περιφερειάρχη Στερεάς
                                                 Ελλάδας  2. Περιφερειακούς Συμβούλους
                                                 Στερεάς Ελλάδας 3. ΜΜΕ

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης του Αυτοδιοικητικού κινήματος, η παράταξή μας δεν εκπροσωπείται από τον Μ. Καρακικέ που ορκίσθηκε πρόσφατα, χωρίς να μας ενημερώσει και παρά τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί σε διαδοχικές συνελεύσεις, λόγω κυρίως της υποστήριξης του στην ισοπεδωτική και νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική.    
Το Αυτοδιοικητικό κίνημα είναι μια ανοιχτή συλλογικότητα πολιτών που συναντιούνται σε αγώνες που αναπτύσσονται στις περιοχές της Στερεάς και δημιουργούν δίκτυα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Συγκροτήθηκε και λειτουργεί από ενεργούς πολίτες με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Η συνέλευση αποτελεί το κυρίαρχο σώμα της παράταξης.
Η προγραμματική μας θέση για εναλλαγή των εκπροσώπων μας υλοποιήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή που η περιφέρεια και η χώρα συνθλίβονται λόγω της μνημονιακής επέλασης. Η απώλεια του Κ. Κουρκούτη, που είχε επιλεγεί όπως και η Δέσποινα Σπανούδη μέσα από συνέλευση και οι αντιδημοκρατικές προβλέψεις του Καλλικράτη που αναγνωρίζουν τις περιφερειακές παρατάξεις μόνο ως εκλογικούς συνδυασμούς, δημιούργησαν τις συνθήκες που επέτρεψαν στον Μ. Καρακικέ να αγνοήσει τις αρχές που συνομολόγησε και να καταλάβει τη θέση του εκπροσώπου της παράταξης στο περιφερειακό συμβούλιο. Τον καλούμε έστω και εκ των υστέρων να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή, θεωρώντας ότι δεν είναι τα αξιώματα που τιμούν τους ανθρώπους αλλά οι άνθρωποι που τιμούν τα αξιώματα με τις αξίες και την συμπεριφορά τους.
Στους πολίτες που ψήφισαν το Αυτοδιοικητικό κίνημα και σε όλους όσους συναντηθήκαμε υποστηρίζοντας τους αγώνες τους στη διετία που προηγήθηκε, δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες και παρούσες συνεχίζοντας να αγωνιζόμαστε, να παρακολουθούμε και να κρίνουμε όσα γίνονται στην Περιφέρεια. Να παλεύουμε μαζί για ένα καλύτερο, πιο φωτεινό μέλλον, με δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Επισυνάπτουμε την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης του Αυτοδιοικητικού κινήματος περιφέρειας Στερεάς.

 Η συνέλευση του Αυτοδιοικητικού κινήματος περιφέρειας Στερεάς που πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά στις 6/4/2013 αποφάσισε ομόφωνα:

Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς συνεχίζει τη δράση του στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών βάσει των αρχών, των αξιών και των προταγμάτων που έθεσε κατά τη συγκρότησή του.

          Βασικός λόγος για τη συγκρότηση του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Στερεάς υπήρξε η συλλογική ενεργητική δράση που αποσκοπεί σε ένα μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας με δικαίωμα όλων στην εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, με φροντίδα για την  προστασία του περιβάλλοντος, με κοινωνικό σχεδιασμό και έλεγχο στα δημόσια αγαθά, στην παραγωγή και στην κατανομή του πλούτου. Ένα μοντέλο που προϋποθέτει ενίσχυση των συλλογικών μορφών, μέσα από τη στήριξη συνεταιρισμών, ομάδων και δικτύων και ένα διαφορετικό προσανατολισμό των δημόσιων δαπανών σε νέες θέσεις εργασίας και σε υποδομές με κοινωνικό όφελος. Και που, πάνω απ’ όλα, απαιτεί την απόρριψη φαινομένων παραγοντισμού, κομματικού εναγκαλισμού και αναπαραγωγής της εξουσίας. Προϋποθέτει θεσμούς πραγματικής αυτοδιοίκησης, άμεσης και πραγματικής δημοκρατίας.
Τρία και πλέον χρόνια μετά τη δημιουργία του Αυτοδιοικητικού κινήματος, στη μέση της θητείας του περιφερειακού συμβουλίου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ζοφερό  πολιτικό σκηνικό. Δήμοι και περιφέρεια διαλύονται και οι λειτουργίες τους ακυρώνονται εξαιτίας των συνεχών περικοπών. Η κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, της  παιδείας,  το λουκέτο στο Πανεπιστήμιο Στερεάς, η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, των σκουπιδιών, του νερού, των εθνικών δρόμων, η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, η ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, η συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών συμβαδίζουν με τα χαράτσια, τους φόρους, την αφαίμαξη των εισοδημάτων και τη συμπίεση των αγροτών και της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις ολοένα και πιο επιθετικές επιταγές της τρόικα, της κυβέρνησης και των κρατικοδίαιτων μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που λυμαίνονται και την περιφέρειά μας. Πιστή στους στόχους των σχεδιαστών του Καλλικράτη η περιφερειακή αρχή απογύμνωσε το περιφερειακό συμβούλιο από οποιαδήποτε ουσιαστική λειτουργία. Μακριά από τους πολίτες, συνεχίζει να λειτουργεί, στη βάση της αναπαραγωγής κεντρικών πολιτικών επιλογών.
Αυτή την ώρα της κρίσιμης μάχης υλοποιήσαμε μια από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, που αφορά στην εναλλαγή της εκπροσωπησής μας στο περιφερειακό συμβούλιο διατυπώνοντας έμπρακτα το μήνυμα ότι δεσμευόμαστε πρώτοι εμείς από αυτά που διακηρύσσουμε, όντας γνώστες των δυσκολιών που θα αντιμετωπίζαμε.
Πιστεύουμε ότι κάθε αξίωμα ανήκει στη συλλογικότητα που το στηρίζει. Ο καθένας που αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει μια κινηματική συλλογικότητα οφείλει – αξιακά και όχι καταναγκαστικά – να θέτει εαυτόν στην κρίση, την αίρεση ή την αναίρεση της συλλογικότητας. Ο Μ. Καρακικές αγνόησε τις ενστάσεις της γενικής συνέλευσης που εξαρχής διατυπώθηκαν, ορκίστηκε χωρίς να ειδοποιήσει γι΄αυτό κανένα μέλος του κινήματος και επιπλέον η όλη στάση του στη συνέλευση ήταν στάση «ξένου σώματος».  Ως από θέση ισχύος δήλωσε «Είμαι στη διάθεσή σας να συζητήσουμε ζητήματα για τα οποία συμφωνούμε». Σε ερώτηση των μελών αν θα στήριζε κινηματικές δράσεις που έχουν εξαγγελθεί, αντί απάντησής  αποχώρησε από τη συζήτηση.
Τονίζουμε ότι ο δημόσιος λόγος του Μ. Καρακικέ, η  υποστήριξη από την πλευρά του στην μνημονιακή, ισοπεδωτική και νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική   αντιδιαστέλλεται πλήρως με τις αρχές, τις αξίες, τους αγώνες και ό,τι έχει διακηρύξει και παλεύει το Αυτοδιοικητικό Κίνημα. Τα τελευταία δύο χρόνια δε συμμετέχει στις διαδικασίες του κινήματος ούτε συνεισέφερε, ακόμη και όταν του ζητήθηκε να συνδράμει στη λειτουργία και τις παρεμβάσεις μας.
Η αντισυλλογική στάση του, η άρνηση να δεχτεί οποιαδήποτε κριτική, η δήλωσή του ότι συζητά μόνο για όσα συμφωνεί αντιτίθεται όχι μόνο στον τρόπο λειτουργίας του Αυτοδιοικητικού Κινήματος αλλά και αποτελεί τροχοπέδη σε όσα αποφασίζει και προσπαθεί να υλοποιήσει.
          Μετά την αποχώρηση του Μ. Καρακικέ η συνέλευση συνέχισε τις εργασίες της και αποφάσισε :
          Ο Μ. Καρακικές δεν μπορεί να εκπροσωπεί το Αυτοδιοικητικό Κίνημα στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά  μόνο τις δικές του απόψεις και θέσεις.
          Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα συνεχίζει στις αρχές και τις αξίες βάσει των οποίων συγκροτήθηκε.
          Οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά μέσα από τις γενικές συνελεύσεις του κινήματος.
Το συντονισμό του αναλαμβάνει η συντονιστική επιτροπή που ήδη έχει εκλεγεί από προηγούμενη συνέλευση.
Αρνούμαστε να παραδώσουμε τις αρχές, τους αγώνες μας, τη μέχρι τώρα διαδρομή και τις παρεμβάσεις μας σε άτομο που πολιτικά δεν τις εκπροσωπεί.
Αντισταθήκαμε και αντιστεκόμαστε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση,  μαζί με τους πολίτες, τους καθημερινούς αγωνιστές που αποτελούν ασπίδα προστασίας των τοπικών μας κοινωνιών και ανοίγουν δρόμους με τη μαχητική στάση και τις ιδέες τους,  ενάντια στην ισοπέδωση της κοινωνίας από εγχώριους και υπερεθνικούς άρπαγες και τοκογλύφους.
.       στη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα των μνημονίων, που κατεδαφίζουν κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και οδηγούν την κοινωνία σε μακροχρόνια ερήμωση.
·      στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική εξαθλίωσης της κοινωνίας και εκποίησης του δημόσιου πλούτου, που καλλιεργούν την υποταγή και ενισχύουν τον αυταρχισμό
·      στη ραγδαία εξάπλωση νεοφασιστικών αντιλήψεων και ρατσιστικών πρακτικών από μεγάλο τμήμα του πολιτικού φάσματος με αιχμή το μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής»,
·      στη λειτουργία της Περιφέρειας ως εργαλείου στήριξης των επιλογών κυβέρνησης - τρόικας - επιχειρηματικών ομίλων.

Πιστεύουμε ότι στις κρίσιμες συνθήκες που ζούμε, η ανάγκη για ενωτική δράση των πολιτών γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Δεν θα εγκαταλείψουμε την παρέμβασή μας στο Περιφερειακό συμβούλιο  ως ένα σημαντικό χώρο διεκδίκησης για όσα με συνέπεια και μαχητικότητα εκπροσωπήσαμε μέχρι σήμερα.  Θεωρούμε υποχρέωση μας απέναντι  στους πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο και την συμμετοχή τους, να συνεχίσουμε να συναντιόμαστε και να παλεύουμε μαζί.
Θεωρώντας ότι η ενδυνάμωση των δεσμών ανάμεσα στους πολίτες και τις συλλογικότητές τους και η διαμόρφωση του πλατύτερου δυνατού μετώπου είναι η μόνη πιθανότητα διεξόδου, συνεχίζουμε την ενωτική και από τα κάτω παρέμβασή μας. Αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία από τη λειτουργία της Περιφέρειας, προχωράμε σε ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου με συλλογικότητες και αυτοδιοικητικές κινήσεις στην περιφέρεια Στερεάς για να συνδιαμορφώσουμε και να διεκδικήσουμε ένα τελείως διαφορετικό προσανατολισμό από όσα ανεχθήκαμε μέχρι χθες και από αυτά που μας επιβάλλονται σήμερα. Το πείραμα της αυτοέκφρασης των αγωνιζόμενων πολιτών, στα διάφορα «μέτωπα» της περιφέρειάς μας, με εργαλείο το Αυτοδιοικητικό κίνημα έχει πολύ δρόμο μπροστά του και δεσμευόμαστε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποβεί επιτυχημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: