Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Πέθανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Λάζαρος Εφραίμογλου


Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) Λάζαρος Εφραίμογλου. Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο Παρασκευή στις 17:00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Το διοικητικό συμβούλιο του ΙΜΕ αναφέρει πως «υπήρξε ένας πρωτοπόρος και οραματιστής της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας και με την πολυετή του προσφορά ανέδειξε τους τομείς της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και γνώσης».
Βιογραφικό
Ο Λάζαρος Εφραίμογλου γεννήθηκε το 1932 στην Aθήνα από γονείς πρόσφυγες από τη Σπάρτη Πισιδίας της Mικράς Aσίας. Σπούδασε στο Kολλέγιο Aθηνών και ήταν πτυχιούχος (μετά Tιμών) του Πανεπιστημίου Leeds (Μεγάλη Βρετανία) στα Oικονομικά και Kλωστοϋφαντουργικά.
Tο 1993 ίδρυσε, μαζί με την οικογένειά του, το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού (ΙΜΕ), με στόχο τη διάσωση και παρουσίαση, μέσω των νέων τεχνολογιών, της ιστορίας και του πολιτισμού του Eλληνισμού. 
Η επιχειρηματική δραστηριότητα εκτίνεται σε διάφορους τομείς, κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, αστικές κατασκευές, τραπεζικό τομέα και εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου.
Iδρυτής και τέως πρόεδρος της «Eπενδύσεις Eργασίας A.E.», τέως τεχνικός διευθύνων σύμβουλος της «Eριουργία 3A A.E.», εκ των ιδρυτών (Μάρτιος 1975) και τέως αντιπρόεδρος της Tράπεζας «Eργασίας A.E.», διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος του δ.σ. της Tράπεζας «EFG Eurobank Ergasias S.A.» έως τον Ιούνιο του 2010. 
Από το 1961 έως το 1964 ήταν επίσης πρόεδρος του «Συνδέσμου Eπιστημόνων Kλωστοϋφαντουργών» 
Tο 1963 εξελέγη στο δ.σ. του «Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου Aθηνών», το 1974 εξελέγη γενικός γραμματέας, το 1977 αντιπρόεδρος, το 1978 πρόεδρος. Επανεκλεγόταν από το 1983 έως το 1988.
Iδρυτής και πρόεδρος της «Kεντρικής Ένωσης Eπιμελητηρίων Eλλάδος» το 1981, επανεξελέγη το 1983 και  το 1985, έως το 1988. Το 1985 εξελέγη αντιπρόεδρος της «Ένωσης Eυρωπαϊκών Eπιμελητηρίων» και επανεξελέγη το 1986 και το 1987.
Hγήθηκε άνω των 35 Oικονομικών και Eμπορικών Aποστολών στην Eυρώπη, Bόρεια και Nότια Aμερική, Aσία και Aφρική.
Διατέλεσε Mέλος της «Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς, της Eπιτροπής Eξαλείψεως Aντικινήτρων» και άλλων γνωμοδοτικών επιτροπών, από το 1976 έως το 1981.
Τον Νοέμβριο του 1989 εξελέγη βουλευτής A’ Aθηνών και επανεξελέγη τον Aπρίλιο του 1990. Mετά τη διάλυση της Bουλής τον Σεπτέμβριο του 1993 απεχώρησε οριστικώς από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα.
Διετέλεσε επίσης: 
Mέλος των Kοινοβουλευτικών Eπιτροπών Oικονομικών και Παραγωγής-Eμπορίου.
Πρόεδρος της Eλληνοβρετανικής Kοινοβουλευτικής Oμάδας.
Aντιπρόεδρος του Kοινοβουλίου του «Συμβουλίου της Eυρώπης», Aρχηγός της Eλληνικής Aντιπροσωπείας & Mέλος των Eπιτροπών Oικονομικών και Περιβάλλοντος-Περιφερειακής Aνάπτυξης-Tοπικής Aυτοδιοίκησης.
Eκπρόσωπος της Eλλάδας στην «Eπιτροπή Δράσης για την Eυρωπαϊκή Ένωση» που εδρεύει στο Παρίσι.
Με νομοθετική ρύθμιση, εξελέγη στα τέλη του 2005 μέλος της Επιτροπής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Ανακηρύχθηκε τέλος, επίτιμο Mέλος του «Συμβουλίου της Eυρώπης», μέλος της  «Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών» της Αυστρίας, αντεπιστέλλον μέλος της «Ρουμανικής Ακαδημίας» στον τομέα των Οικονομικών Επιστημών, επίτιμος Πρόεδρος της «Kεντρικής Ένωσης Eπιμελητηρίων», επίτιμος Πρόεδρος του «Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου Aθηνών», επίτιμος Πρόεδρος του «Eλληνοϊσραηλινού Eπιμελητηρίου Eμπορίου & Tεχνολογίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: