Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

"Πυρά" από παντού για τον ανεφάρμοστο και διαλυτικό Νόμο περί συνεταιρισμών


Σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται το σύνολο των Συνεταιρισμών της χώρας, περιμένοντας τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν τις διαλυτικές καταστάσεις που προκύπτουν απ τα νομικά κενά και τα προβλήματα εφαρμογής του Ν. 4015/2011 για τους Συνεταιρισμούς, όπως φάνηκε στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΚΕΟΣΟΕ. Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζ. Καραμίχας, άσκησε δριμεία κριτική στο Ν. 4015/2011 και τόνισε την ανάγκη ενός νέου νόμου – πλαίσιο ή επαναφορά στον Ν. 2810/00.
Ήδη, ο κλάδος λειτουργεί υπό πίεση καθώς πολλοί συνεταιρισμοί αδυνατούν να προσαρμοσθούν στις σχετικές διατάξεις  εξ΄αιτίας πτυχών του νόμου τη στιγμή που η ημερομηνία παράτασης εκπνέει στις  30/6/2013.
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο έκτακτης πανελλαδικής σύσκεψης που οργανώθηκε από την ΚΕΟΣOE σήμερα στα γραφεία της, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΚΚΕ) και του προεδρείου της  ΠΑΣΕΓΕΣ (Τ. Καραμίχας, Κ. Σκιαδάς)
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, αφού προέβη σε ευρεία ενημέρωση σχετικά με τις επιμέρους συνέπειες που είχε ο νόμος στο συνεταιριστικό χώρο, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρότεινε την ανάγκη ενός νέου νόμου – πλαίσιο ή επαναφορά στον Ν. 2810/00. Τόνισε ότι ο νόμος δεν επέλυσε κανένα από τα προβλήματα που επεσήμαιναν εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια οι συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά αντίθετα δημιούργησε σωρεία προβλημάτων, τόσο στους ίδιους τους συνεταιρισμούς, όσο και στα τραπεζικά ιδρύματα και την αγορά εν γένει.
Σχολιάζοντας τη στάση των κομμάτων, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις στη σημερινή σύσκεψη εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, αλλά και από τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Τζανέτος Καραμίχας δήλωσε: Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ φαίνεται να έχουν καθαρές θέσεις και συγκλίνουσες με τις απόψεις που εκφράζει το συνεταιριστικό κίνημα και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Αντίθετα δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και ευελπιστώ να γίνει κάτι τέτοιο κατά τις επαφές που θα έχουμε με τα στελέχη του. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει για μια ακόμα φορά να υπεκφεύγει και να αρνείται να λάβει καθαρή θέση. Διαβάστε περισσότερα στο http://www.paseges.gr/el/news/Pyra-apo-pantoy-gia-to-Nomo-poy-afora-stoys-synetairismoys

Δεν υπάρχουν σχόλια: