Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Το ΕΚ ζητά από την ΕΚΤ τόλμη και ευθύνη για την καταπολέμηση της κρίσης


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κάνει περισσότερα ώστε να διασφαλίσει πως τα φθηνά της δάνεια προς τις τράπεζες προωθούνται στην πραγματική οικονομία ενώ η ίδια η ΕΚΤ πρέπει να καταστεί περισσότερο διαφανής και υπεύθυνη σύμφωνα με τον ενισχυμένο ρόλο της στην κρίση της Ευρωζώνης, υποστηρίζει το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το ΕΚ την Τετάρτη. Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν το έργο της ΕΚΤ με τον πρόεδρό της, Μάριο Ντράγκι.

Το ψήφισμα, το οποίο αποτελεί την ετήσια αξιολόγηση των δραστηριοτήτων της ΕΚΤ, αφορά τόσο τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ κατά την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη όσο και τις πιο πολιτικές της δραστηριότητες. Το υιοθετηθέν κείμενο υποστηρίζει πως η ΕΚΤ θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση.                                                                                      

Για παράδειγμα, το ψήφισμα καλεί την ΕΚΤ να λάβει μέτρα όπως αυτά που σχεδίασε η Τράπεζα της Αγγλίας για να διασφαλίσει ότι τα φθηνά δάνεια από την κεντρική τράπεζα προς τις τράπεζες προωθούνται στην πραγματική οικονομία.

Το ψήφισμα επίσης σκιαγραφεί τη μελλοντική τραπεζική ένωση και το ρόλο της ΕΚΤ εντός αυτής. Εν τέλει, εκφράζει ανησυχία αναφορικά με την περιορισμένη λογοδοσία και τη διαφάνεια της ΕΚΤ, η οποία απέκτησε μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο εξαιτίας της κρίσης στην ευρωζώνη.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας η εισηγήτρια Marisa Matias (Ευρ.Εν.Αριστ, Πορτογαλία) δήλωσε ότι το υιοθετηθέν ψήφισμα δεν ασκούσε επαρκή κριτική στην ΕΚΤ, όπως έκανε το αρχικό σχέδιο ψηφίσματος το οποίο η ίδια είχε συντάξει, και για το λόγο αυτό ζήτησε να αποσυρθεί το όνομά της από το κείμενο που τελικά εγκρίθηκε.

Το ζήτημα της αλλαγής της περιγραφής καθηκόντων της ΕΚΤ τέθηκε από την κ. Matias (Ευρ.Εν.Αριστ, Πορτογαλία) κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης. "Η εντολή της ΕΚΤ πρέπει να αναθεωρηθεί και να διευρυνθεί, έτσι ώστε να μπορεί η ίδια να βοηθήσει την οικονομία και την απασχόληση", δήλωσε η κ. Matias. Αυτό ήταν και ένα από τα ζητήματα τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν τελικά στο εγκριθέν ψήφισμα.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, κάλεσαν τον κ. Ντράγκι να απομακρυνθεί από αυτό που χαρακτήρισαν ως εστίαση μόνο στην πολιτική λιτότητας, υποστηρίζοντας ότι αυτή αποδεικνύεται αντιπαραγωγική και δεν θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, καθώς οι δείκτες απασχόλησης και ανάπτυξης θα μειωθούν περαιτέρω σε διάφορες χώρες. Ζήτησαν επίσης από την ΕΚΤ να αναλάβει δράση προκειμένου να βοηθήσει άμεσα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία. Από την άλλη πλευρά, διάφοροι ευρωβουλευτές της κεντροδεξιάς ενθάρρυναν την ΕΚΤ να συνεχίσει με την στρατηγική που ήδη εφαρμόζει.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει "σταθερά προσηλωμένη στην εντολή που έχει για διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών". Προσέθεσε δε ότι δεν μπορεί η ΕΚΤ από μόνη της να επιλύσει την κρίση, καθώς χρειάζεται και τα κράτη μέλη να κάνουν τη δουλειά τους.

Σε ότι αφορά την τραπεζική ένωση, ο κ. Ντράγκι, συμφωνώντας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΕΚ, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν και να κατατεθούν νομοθετικές προτάσεις ως το καλοκαίρι για ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης των τραπεζικών κρίσεων.

Το μη νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 442 ψήφους υπέρ, 88 κατά και 40 αποχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: