Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Γ. Ζανιάς: Καμία σχέση με την Ελλάδα η λύση στην Κύπρο

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Την πεποίθηση ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς, στο πλαίσιο ομιλίας του σε εκδήλωση του Economist στην Αθήνα.
«Η λύση στην Κύπρο και η συζήτηση για το πώς θα διασώζονται οι τράπεζες δεν έχουν καμία σχέση με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ζανιάς για να προσθέσει ότι η ανακεφαλαιοποίηση στη χώρα μας γίνεται με τον «παραδοσιακό» τρόπο, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους.
Οι λόγοι για τους οποίους το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει να φοβάται τίποτα από τη λύση της Κύπρου είναι -σύμφωνα με τον ίδιο- οι εξής:
1) οι ελληνικές τράπεζες δεν αποτελούν την αιτία του προβλήματος και
2) το μέγεθος του ελληνικού τραπεζικού κλάδου είναι συγκριτικά μικρό, μικρότερο από το μέσο όρο στην Ευρωζώνη
Επίσης -συνέχισε ο κ. Ζανιάς- στη χώρα μας έχουν γίνει ήδη εξυγιάνσεις τραπεζών, χωρίς να πειραχτούν οι καταθέσεις, ενώ η απορρόφηση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα εμποδίζει τη μετάδοση του προβλήματος από την Κύπρο. Τέλος, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία απομόχλευσης μειώνοντας σταθερά το δανεισμό τους από τον ELA και την ΕΚΤ. Πολύ κακό προηγούμενο χαρακτήρισε με τη σειρά του την απόφαση για την Κύπρο ο επικεφαλής ανάλυσης της Eurobank, Γκίκας Χαρδούβελης.
«Όταν το άκουσα, δεν μπορούσα να το πιστέψω», είπε χαρακτηριστικά. «Σοκαρίστηκα που εν μία νυκτί κατέστρεψαν την ασφάλεια των καταθέσεων. Να είστε σίγουροι ότι στην Ευρώπη κανείς δεν πιστεύει ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς, ούτε καν αυτές των 10.000 ευρώ. Αυτό θα χρειαστεί χρόνια να επιδιορθωθεί».
Επίσης ο κ. Χαρδούβελης χαρακτήρισε τις ελληνικές τράπεζες ως «παράπλευρη απώλεια» της κρίσης, καθώς, όπως τόνισε, πριν λίγα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες κατείχαν ηγετική θέση και πολύ χαμηλά επίπεδα δανεισμού από την ΕΚΤ
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: