Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Γ. Μόσχος: Τα παιδιά χρειάζονται την προσοχή μας



syn1«Συζητάμε για τα δικαιώματα των παιδιών στην περίοδο που διανύουμε στην χώρα μας μια πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση που αφορά όλους μας είτε ως γονείς, είτε ως εκπαιδευτικούς, είτε απλά ως πολίτες που δυστυχώς σήμερα δεν είναι σε μεγάλη προτεραιότητα ούτε σε επίπεδο πολιτικής ούτε σε επίπεδο δικής μας καθημερινότητας», σημείωσε σε δηλώσεις του από τη Λιβαδειά ο Συνήγορος του Παιδιού  Γιώργος Μόσχος ο οποίος μίλησε σε σχετική ημερίδα και πρόσθεσε: «Τους μεγάλους απασχολεί πολύ το θέμα της βίας, τα παιδιά όμως μας λένε ότι αλλού είναι το πρωτεύον ζήτημα ότι δηλαδή εμείς οι μεγάλοι δεν ασχολούμαστε αρκετά μαζί τους. Δεν τα ακούμε, δεν επικοινωνούμε μαζί τους, δεν έχουμε οργανώσει έτσι την ζωή μας ώστε να δίνουμε προτεραιότητα στο να τα καταλάβουμε».
Σύμφωνα Συνήγορο του Παιδιού υπάρχει διαφορά στο πως βλέπουν τα προβλήματα οι μεγάλοι και πως αυτά εμφανίζονται από την μεριά των παιδιών.
«Τα παιδιά μας λένε ότι στην δύσκολη εποχή που περνάμε, την εποχή της έντασης, της βίας, των αλλαγών θα θέλαμε οι ενήλικοι να είναι κοντά μας, να μας στηρίξουν και να μας βοηθήσουν να επιλύουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις μας» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Τόνισε δε ότι ο Συνήγορος αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι «να αναδείξει το πόσο σημαντικό είναι να αναπτυχθούν δράσει πρόληψης που σημαίνει ότι αλλάζουμε την καθημερινότητα των παιδιών ώστε να γίνουν θετικοί πρωταγωνιστές, να μπορούν να εκφράζουν γνώμη αλλά επίσης να αναλαμβάνουν και ευθύνες, να μάθουν την έννοια των δικαιωμάτων σε όλο τους το φάσμα όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά πως θα προασπίζουν τον εαυτό τους και πως θα σέβονται τα δικαιώματα των άλλων πώς θα γίνονται μέρος μια κοινότητας επικοινωνίας».
Όπως επεσήμανε ο κ. Μόσχος «Το ζητούμενο λοιπόν είναι πως θα αλλάξουμε την καθημερινότητα των παιδιών ώστε να τους κάνουμε σαφές πως παίρνουν την προσοχή μας, γίνονται πρωταγωνιστές, τα ακούμε, τους δείχνουμε με το παράδειγμά μας την κατεύθυνση που ζητάμε από την ζωή τους αλλά και εγγυούμαστε να υπάρχουν σωστά μέτρα προστασίας τους όταν θυματοποιούνται από τον οποιονδήποτε».
Τέλος ο Γ. Μόσχος υπογράμμισε ότι «η οικονομική κρίση επηρεάζει πάρα πολύ τα παιδιά με αρνητικό τρόπο» και συμπλήρωσε: «Προφανώς με την ένταση στην οικογένεια, στο χώρο που ζουν, αλλά και έξω παρακολουθώντας τα μέσα ενημέρωσης και όλα τα δεδομένα στη ζωή τους είναι σε μια διαρκή αγωνία και αναστάτωση. Δεν ξέρουν τι θα συμβεί αύριο, βλέπουν το εισόδημα των γονέων να συρρικνώνεται, τα προβλήματα που δημιουργούνται και φυσικά και τα ίδια τα παιδιά είναι μέρος αυτής της τεράστιας αλλαγής η οποία χρειάζεται μια μεγαλύτερη αίσθηση σιγουριάς και εμπιστοσύνης για την επόμενη ημέρα που μόνο μέσα απο ζωντανές αληθινές σφιχτές σχέσεις μπορεί πραγματοποιηθεί».


Ο Γιώργος Μόσχος επισκέφθηκε τη Λιβαδειά την Τρίτη. Το πρωί ήταν στο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο και στο Επαγγελματικό Λύκειο όπου συναντήθηκε με ομάδα μαθητών και συζήτησε μαζί τους. Στη συνέχεια, συναντήθηκε και με τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολικών μονάδων και αμέσως μετά συμμετείχε σε σύσκεψη φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας και φορέων που συνεργάζονται και την υποστηρίζουν στα πλαίσια της λειτουργίας τους και το απόγευμα μίλησε σε ανοικτή εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου, με θέμα: «Ας μιλήσουμε για το Παιδί και το Σχολείο».
Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα των Δ/νσεων Α΄ βαθμιας και Β” βάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και υποστηρίχθηκε από την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Λιβαδειάς.
Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι μία ανεξάρτητη αρχή που δημιουργήθηκε το 1997 για να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. Ελέγχεται μόνο από τη Βουλή των Ελλήνων και οι υπηρεσίες του είναι δωρεάν. Ένα από τα τμήματα του Συνηγόρου του Πολίτη είναι ο Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού, που έχει αναλάβει το ρόλο του Συνηγόρου του Παιδιού στην Ελλάδα.
Λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2003 και αποστολή του είναι να υπερασπίζει τα δικαιώματα των ανηλίκων, δηλαδή όλων των αγοριών και κοριτσιών έως 18 χρόνων.

«Το μήνυμα που θέλει να περάσει η επίσκεψη του κ. Μόσχου και η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι ότι σε εποχές οικονομικής κρίσης όπου τα δικαιώματα των παιδιών αμφισβητούνται, απειλούνται και καταπονούνται ενώ το δημόσιο σχολείο υποβαθμίζεται είναι πρωτίστη υποχρέωση της τοπικής κοινωνίας να στηρίξει το δημόσιο σχολείο και τα δικαιώματα των παιδιών», σημείωσε ο  Γιάννης Ηλίας από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας. Πηγή http://viotianet.gr/?p=6789
syn3
syn2
syn4
syn5
syn6
syn7

Δεν υπάρχουν σχόλια: