Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Με 500 ευρώ και ευκολίες πληρωμής σώζονται τα αυθαίρετα


Ευελιξία στις δόσεις αποπληρωμής του προστίμου για τα αυθαίρετα φέρνει το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα λοιπόν με το νομοσχέδιο οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το πρόστιμο σε πέντε αντί για τέσσερα χρόνια προκειμένου να τακτοποιήσουν το αυθαίρετο τους.
Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν κτιστεί προ του 1975 αλλά και όσων κτισμάτων έχουν μικροαυθαιρεσίες και τα έχουν χτίσει έως το 1983 θα μπορούν να τα νομιμοποιήσουν με μόλις 500 ευρώ.
Παράλληλα θα υπάρχουν μεγάλες εκπτώσεις για ευπαθείς κατηγορίες πολιτών, αλλά και δυνατότητα αποπληρωμής των προστίμων σε 10 εξαμηνιαίες δόσεις, που δεν είναι απαραίτητο να είναι ισόποσες, αλλά θα υπάρχει ελάχιστη καταβολή 5%.
Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις θα χωριστούν σε τρεις υποκατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητά τους:
  • Μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (λ.χ. πέργκολες, περιφράξεις). Θα δίνεται δυνατότητα οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση με την καταβολή 500 ευρώ. Η διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση είναι ότι το ποσό θα καταβάλλεται μια φορά ανά οριζόντια ιδιοκτησία και όχι ανά παράβαση.
  • Για όσους ήδη το κατέβαλλαν ανά παράβαση θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων.
  • Αυθαίρετες κατασκευές που δεν ξεπερνούν το συντελεστή δόμησης περισσότερο από 40% (ή το ύψος κατά 20%, εφόσον βρίσκονται σε ακάλυπτους ή προκήπια).
  • Θα δίνεται δυνατότητα οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση με την καταβολή του παραβόλου και το προστίμου όπως ακριβώς ισχύει σήμερα.


Πηγή: Με 500 ευρώ και ευκολίες πληρωμής σώζονται τα αυθαίρετα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/100574#ixzz2QhTSGioh

Δεν υπάρχουν σχόλια: