Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Στην «Αγιά Σοφιά της Ρούμελης» η Περιφέρεια τίμησε και φέτος τους Ήρωες του` 21


Πλούσια στιγμιότυπα με το φακό της «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» από την γιορτή για την επέτειο  της Εθνικής Παλιγγενεσίας  στο βασιλομονάστηρο του Οσίου Λουκά του Στειριώτη


Στην «Αγιά Σοφιά της Ρούμελης», το Βασιλομονάστηρο του Οσίου Λουκά του Στειριώτη, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας γιόρτασε ενωμένη την Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013, την Επανάσταση του 1821, σε μια περίοδο όπου η εθνική μας συνείδηση και πάλι δοκιμάζεται! Στο πνεύμα της εποχής και ο πανηγυρικός της ημέρας, που εκφώνησε ο Δρ. Νίκος Κόλλιας, Πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά, των Αντιπεριφερειαρχών κκ. Γ. Μουλκιώτη, Γ. Γαζή, Φ. Παπαθωμά αλλά και πολλών ακόμη δημοσίων προσώπων, των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού. Η «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» ήταν και εκεί!

Συγκλόνισε ο απλός, ουσιαστικός αλλά βαθιά πατριωτικός λόγος του Δρ. Νίκου Κόλλια, Προέδρου της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών, ο οποίος εκ μέρους των διοργανωτών εκφώνησε την  Κυριακή 31 Μαρτίου 2013, τον πανηγυρικό για την επέτειο της Επανάστασης του 1821 που γιορτάζεται κάθε χρόνο στην «Αγιά Σοφιά» της Ρούμελης, τον Όσιο Λουκά.  Μηνύματα για τα πολιτικά πρόσωπα αλλά και διαχρονικά για τον ελληνισμό έστειλε μέσα από την ομιλία του… κι` ας ήθελαν κάποιοι να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα κοιτώντας ανυπόμονα τα ρολόγια τους !
Νωρίτερα, ο κκ. Γεώργιος είχε χοροστατήσει στην δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Σαλώνων Ησαϊα και του Ταλαντίου Νεόφυτου, των Επισκόπων που σήκωσαν τα λάβαρα της επανάστασης στη Ρούμελη στις 27 Μαρτίου 1821.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Περιφερειακών Ενοτήτων Φωκίδας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας (από τους κκ. Γ. Γαζή, Γ. Κατσίκα και Λ. Τσιτάνη), τον Περιφερειακό Δ.ντη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στ. Ελλάδας Αρχιπύραρχο κ. Αθανάσιο Λέκα, τον Διοικητή του ΚΕΠΒ Θηβών, Ταξίαρχο κ. Σπυρίδων Λυμπερίου, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Βοιωτίας, Επιπύραρχος κ. Ιωάννης Ζαμάνης, εκ μέρους της Αστυνομικής Δ/νση Βοιωτίας ο Διοικητής του Α.Τ. Διστόμου κ. Ιωάννης Κουτσούμπας αλλά από τους αλλά και από τους Δημάρχους Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, Λεβαδέων, Θηβαίων, Ορχομενού και Αλιάρτου καθώς και από τους Βουλευτές του Νομού Βοιωτίας. Τέλος, αξιοσημείωτη ήταν και φέτος η παρουσία του αξιοσέβαστου Στερεοελλαδίτη, του προσώπου που πρώτος καθιέρωσε αυτόν τον εορτασμό, του εκ Δεσφίνας καταγόμενου τέως Υπουργού Δημοσίας Τάξεως και Βουλευτή Φωκίδας κ. Νίκου Γκελεστάθη, τον οποίο σύσσωμοι περιέβαλλαν με σεβασμό και χαιρέτισαν εγκάρδια στην λιτή δεξίωση που ακολούθησε στο Αρχονταρίκι της Μονής. Τις εκδηλώσεις του εορτασμού της Επανάστασης στη Ρούμελη έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς στο προαύλιο του Οσίου Λουκά μαθητικά χορευτικά συγκροτήματα από το Κυριάκι και το Στείρι. Και του χρόνου!  



Δεν υπάρχουν σχόλια: