Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Όλες οι παγίδες στο Ε1 -Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι


Απίστευτες παγίδες κρύβει η φετινή διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, καθώς το Ε1 μπορεί να μην έχει τρανταχτές αλλαγές σε σχέση με πέρσι, όμως οι αλλαγές που επήλθαν στο τελευταίο φορολογικό νόμο, έχουν μετατρέψει σε... ναρκοπέδιο κάποιους από τους παλιούς και... αθώους κωδικούς.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αφορά στο κωδικό, όπου μέχρι πέρσι αναγράφονταν προαιρετικά τα εισοδήματα που απαλλάσσονταν από το φόρο ή φορολογούνταν διαφορετικά, αλλά τώρα η αναγραφή τους καθίσταται υποχρεωτική με αποτέλεσμα να αυξάνεται το συνολικό εισόδημα και τελικά να "φουσκώνει" η αναλογούσα έκτακτη εισφορά!
Ειδικότερα, πρόκειται για τον κωδικό 659- 660, στον πίνακα 6, ο οποίος υπήρχε και στο περυσινό έντυπο αλλά φέτος μετατρέπεται σε... λαιμητόμο λόγω της υποχρεωτικής αναγραφής εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων (ομόλογα, REPOS, αμοιβαία κεφάλαια) κέρδη από μερίσματα καθώς και αμοιβές μελών ΔΣ εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012, όπως επίσης τα πολυτεκνικά επιδόματα. Τα εισοδήματα αυτά, θα προστεθούν στα λοιπά εισοδήματά των φορολογούμενων προκειμένου να υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που ήδη έχει παρακρατηθεί από 1/1/2012. Έτσι για μισθωτό με ετήσιες αποδοχές 18.000 ευρώ που θα δηλώσει και τόκους καταθέσεων 5.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης θα είναι 2% επί των 23.000 ευρώ δηλαδή 460 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν τα 180 ευρώ που είναι η παρακρατηθείσα εισφορά στις αποδοχές των 18.000 ευρώ και το τελικό ποσό της εισφοράς που θα κληθεί να πληρώσει ο συγκεκριμένος θα είναι 280 ευρώ! Διαβάστε περισσότερα στο http://lamiastar.gr/index.php/ellada/nea-apo-tin-ellada/oikonomia/23728-oles-oi-pagides-sto-e1-ti-prepei-na-proseksoun-oi-forologoymenoi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: