Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η ΕΣΕΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ NEO NOMO ΜΕ "ΠΑΓΩΜΑ" ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ ΟΑΕΕ


Η ΕΣΕΕ με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και προς τους Αρχηγούς Κομμάτων, προτείνει στον Υπουργό Εργασίας το "πάγωμα" και την "κεφαλαιοποίηση" των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ, με προϋπόθεση την επανέναρξη καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ξεκολλήσουμε από το εισπρακτικό αδιέξοδο των κατά 52% μειωμένων εσόδων στον ασφαλιστικό μας φορέα και να καλύψουμε την ανάγκη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των εν ενεργεία ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν οφειλές που, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, αδυνατούν προσωρινά να αποπληρώσουν.
Ειδικά για την κρίσιμη περίοδο 2010-2012 το προτεινόμενο «πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των παλαιών οφειλών κρίνεται επιβεβλημένο. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρηματίες – οφειλέτες θα μπορούν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους. Η ανωτέρω ρύθμιση που προτείνει η ΕΣΕΕ θα ωφελήσει ταυτόχρονα τα έσοδα του ΟΑΕΕ.  Η εισηγητική έκθεση και η προτεινόμενη τροπολογία – προσθήκη, προτείνονται ως ακολούθως:

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
Με την προτεινόμενη τροπολογία παρέχεται στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Οργανισμό, να ζητήσουν την κεφαλαιοποίησή τους.  Η τροπολογία έρχεται να αντιμετωπίσει την δεδομένη και συνεχώς διογκούμενη αδυναμία των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ ελευθέρων επαγγελματιών να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους και να ξεφύγουν από την μέγγενη των οφειλών, οι οποίες έχουν τόσο οικονομικό και επιχειρηματικό αντίκτυπο στην αγορά, που συρρικνώνεται, όσο και προσωπικό κόστος, μέσω των ποινικών διώξεων.
Η εισαγωγή της κρίνεται απαραίτητη για την στήριξη των οφειλετών, οι οποίοι έχουν πλέον ξεπεράσει τους 400.000, λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και των σημαντικών προβλημάτων ταμειακής ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για την ανασύνταξη και την διατήρηση των δυνάμεων της αγοράς, την ανασυγκρότηση της εθνικής μας οικονομίας και την –τιθέμενη σε ρεαλιστικό πλαίσιο- αύξηση των εισροών του ΟΑΕΕ.




Η κεφαλαιοποίηση των οφειλών θα δώσει μία ευκαιρία στους οφειλέτες του Οργανισμού να επανενταχθούν στην ασφαλιστική οικογένεια, να εφοδιαστούν με τις αναγκαίες ασφαλιστικές ενημερότητες, που θα τους επιτρέψουν να συμμετάσχουν στα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ και να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο αυτό για να διασώσουν το επιτήδευμά τους.  Παράλληλα, θα επιλύσει το κατεπείγον κοινωνικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ιδίων και των οικογενειών τους, την οποία τώρα στερούνται από τον ΕΟΠΥΥ, λόγω των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Περαιτέρω, αναστέλλονται για τους οφειλέτες τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οι ποινικές διώξεις, εφόσον είναι εφεξής συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Οργανισμό.
Επιπλέον, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, που καθιστά για πολλούς οφειλέτες δυσχερή την ανταπόκρισή τους ακόμη και στις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη του οποίου οι οφειλές κεφαλαιοποιούνται, να μπορεί να επιλέξει μέχρι και δύο (2) ασφαλιστικά κλιμάκια χαμηλότερα από αυτό που βρίσκεται σήμερα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μέχρι 31-12-2016. 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, υποχρεούται, μετά από σχετική αίτηση του ασφαλισμένου, να προχωρήσει στην κεφαλαιοποίηση των μέχρι την δημοσίευση του παρόντος νόμου οφειλών του προς τον Οργανισμό, σε ενιαίο κεφάλαιο που θα περιλαμβάνει επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.  Από της κεφαλαιοποίησης και εφεξής, το ενιαίο κεφάλαιο παύει να επιβαρύνεται με προσαυξήσεις.
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλοι οι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Οργανισμό έως 31 Δεκεμβρίου 2012. Εφόσον υπαχθούν στη ρύθμιση, οι ασφαλισμένοι με κεφαλαιοποιημένες οφειλές, μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, υπό τον όρο ότι εφεξής θα καταβάλλουν τις εισφορές τους κανονικά. Περαιτέρω και για όσο διάστημα καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα άρθρου 16 ΠΔ 258/2005 (ΦΕΚ 316Α), όπως ισχύει, καθώς και οι ποινικές διώξεις, που αφορούν σε τμήμα ή στο σύνολο της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.
Για την υποβοήθησή τους στην ομαλή εκπλήρωση των εφεξής υποχρεώσεών τους προς τον ΟΑΕΕ, οι ασφαλισμένοι με κεφαλαιοποιημένη οφειλή μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων της παραγράφου 5 άρθρου 32 ν. 4075/2012 (ΦΕΚ 89Α) για την υπαγωγή τους μέχρι και σε 2 κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, εξαιρετικά μέχρι 31-12-2016.
Με Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση ή τον συμψηφισμό της κεφαλαιοποιημένης οφειλής των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ, είτε με δόσεις, είτε με εφάπαξ καταβολή, είτε μέσω παρακράτησης μέρους, είτε με πάγια μείωση της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: