Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Επανεξετάζει τα υποθηκευμένα αγροτικά δάνεια της ΑΤΕ η Τράπεζα Πειραιώς


Στην εκλογίκευση του ύψους των υποθηκών, σε μια ρεαλιστική αναλογία με το ύψος του δανείου του κάθε αγρότη, προτίθεται να προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Την ίδια ώρα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνει τη Βουλή ότι «το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει όλες τις νομικές εκφάνσεις του ζητήματος των εμπράγματων ασφαλειών υπέρ της πρώην Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, πριν αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία».

Στο έγγραφο της τράπεζας που διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη για την ανάγκη εξάλειψης υπέρμετρων εμπραγμάτων ασφαλειών υπέρ της Αγροτικής Τράπεζας, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει ότι ένα σημαντικό μέρος του μεταφερθέντος ενεργητικού της πρώην ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς αποτελείται από δάνεια προς Αγρότες/Φυσικά Πρόσωπα τα οποία με ημερομηνία 30.6.2012 ανέρχονται στο ποσό των 1.849 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Υποθήκες πάνω στις υποθήκες

«Για τις χρηματοδοτήσεις αυτής της κατηγορίας η ΑΤΕ ενέγραψε υποθήκη «οίκοθεν» επί των περιουσιακών στοιχείων του αγρότη (συνήθως γη). Για το σκοπό αυτό συντάσσονταν έγγραφο, το οποίο στη συνέχεια, μεταγραφόταν στη μερίδα ακινήτων των αγροτών στο οικείο Υποθηκοφυλακείο, με ατέλεια» αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς και ενημερώνει ότι «η ΑΤΕ ωστόσο, σε όλη την πολυετή της διαδρομή και ως Τράπεζα κατεξοχήν του αγροτικού χώρου σπανίως προέβαινε σε εξαλείψεις / άρσεις βαρών, τα οποία καθίσταντο ανενεργά (άνευ ουσίας), παρά το γεγονός ότι είχε στο μεταξύ επέλθει εξόφληση των δανείων ή και περιορισμός του ύψους τους. Ενέγραφε όμως, νέα Υποθήκη σε συνέχεια των ήδη υφισταμένων, προκειμένου να προβεί σε νέες χρηματοδοτήσεις υπέρ των αγροτών».

Η πρακτική αυτή, εξηγεί η Τράπεζα Πειραιώς, επέφερε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη σήμερα πολλαπλάσιων Υποθηκών σε ακίνητα αγροτών, που μικρό ποσοστό εξ αυτών είναι ουσίας / ενεργό και προς κάλυψη των συγκεκριμένων δανείων του προαναφερθέντος υπολοίπου.

Σημειώνει δε ότι η εμπορική πρακτική υπαγορεύει σχέση Προσημείωσης/Υποθήκης προς δάνειο, όχι μεγαλύτερη του 150%. «Με αυτά τα δεδομένα θα έπρεπε, για τα δάνεια των αγροτών τα οποία περίπου ανέρχονται στα 1.800 εκατομμύρια ευρώ, να υφίστανται Προσημειώσεις 2.500 εκατομμυρίων ευρώ» παρατηρεί η Τράπεζα στο έγγραφο της και ενημερώνει ότι «στο πλαίσιο αυτής της διαπίστωσης, η Τράπεζα Πειραιώς λειτουργώντας με κριτήρια αγοράς, προτίθεται στις κατ΄έτος επαναξετάσεις των πιστοδοτικών σχέσεων / ορίων, να εκλογικεύσει το ύψος των Υποθηκών σε μια ρεαλιστική αναλογία με το ύψος του δανείου του κάθε αγρότη».

Προσθέτει πάντως ότι «για λόγους ουσίας αλλά και αποφυγής της γραφειοκρατίας, θα ήταν χρήσιμη νομοθετική παρέμβαση για ρύθμιση διενέργειας ατελούς εξάλειψης ή περιορισμού των συγκεκριμένων άνευ ουσίας βαρών, όπως βεβαίως ατελώς είχαν στο παρελθόν εγγραφεί».
Πηγή http://www.paseges.gr/el/news/Epanexetazei-ta-ypothhkeymena-agrotika-daneia-ths-ATE-h-Trapeza-Peiraiws

Δεν υπάρχουν σχόλια: