Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Γ. Παπαστάμκος: Το ελληνικό σύστημα οφείλει να εκμεταλλευθεί άμεσα το ΕΤΠ

Τη μη αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) από την Ελλάδα αναδεικνύει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Παπαστάμκος. Στο ΕΤΠ καταφεύγουν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητούν συνδρομή για τη στήριξη ατόμων που χάνουν τη δουλειά τους λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με τον κ. Παπαστάμκο, για την περίοδο 2007 – 2013, η Ελλάδα έχει υποβάλει μια μόνον αίτηση ενεργοποίησης του ΕΤΠ (2011) για τη στήριξη των 642 απολυθέντων της Aldi Hellas.
«Σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η κρίση χρέους και η οικονομική ύφεση έχουν εκτοξεύσει σε πρωτόγνωρα ύψη τους δείκτες ανεργίας στην Ελλάδα και δεδομένου ότι η Κομισιόν έχει αποδεχθεί ότι πολλές περιοχές της χώρας έχουν πληγεί από τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης οφείλει να εκμεταλλευθεί άμεσα διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση συστάθηκε, δυνάμει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1927/2006, για την παροχή (συμπληρωματικής ως προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) στήριξης στους εργαζομένους, που υφίστανται τις συνέπειες των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών στη μορφή του παγκόσμιου εμπορίου. Η χρηματοδοτική συνεισφορά του ΕΤΠ χορηγείται για ενεργητικά μέτρα υπό μορφή πλαισίου συντονισμένης δέσμης εξατομικευμένων υπηρεσιών, που αποσκοπούν στην ταχεία επανένταξη απολυμένων εργαζομένων στην αγορά εργασίας. Η κατ' έτος οροφή ως προς την ενεργοποίηση του ΕΤΠ ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.
Το κράτος μέλος το οποίο υποβάλει αίτηση για στήριξη από το ΕΤΠ πρέπει να σχεδιάσει την ως άνω συντονισμένη δέσμη μέτρων, που να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα χαρακτηριστικά των δικαιούχων εργαζομένων, καθώς και να αποφασίσει το ύψος της αιτούμενης συνεισφοράς.
Εφ' όσον αξιολογηθεί θετικά η αίτηση, η Επιτροπή υποβάλλει στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό Αρχή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο) πρόταση κινητοποίησης του Ταμείου και, ταυτοχρόνως, την αντίστοιχη αίτηση μεταφοράς πιστώσεων. Πηγή http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2266001

Δεν υπάρχουν σχόλια: