Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Βραβείο Ζαχάρωφ 2012: Έκκληση για δικαιοσύνη και ελευθερία στο Ιράν


Με την απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ σε δύο Ιρανούς ακτιβιστές, τη δικηγόρο Nasrin Sotoudeh και το σκηνοθέτη Jafar Panahi, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τις τεράστιες προσπάθειές τους στον συνεχή αγώνα τους για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και την πολιτική αλλαγή στο Ιράν, δήλωσε ο πρόεδρος Martin Schulz στην τελετή απονομής του βραβείου την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, στο Στρασβούργο.

Οι νικητές δεν μπόρεσαν να παραστούν στην τελετή, καθώς  δεν τους επιτρέπεται η έξοδος από το Ιράν.

Η Nasrin Sotoudeh κρατείται στη φυλακή Evin της Τεχεράνης και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω της απεργίας πείνας διάρκειας επτά εβδομάδων την οποία σταμάτησε στις αρχές Δεκέμβρη καθώς ήρθη η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που είχε επιβληθεί στην κόρη της. Η καταδίκη του Jafar Panahi σε εξαετή φυλάκιση δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, ωστόσο του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

Οι πέντε εκπρόσωποι των δύο νικητών στην τελετή απονομής ήταν οι εξής:

ο κ.Κώστας Γαβράς- παραγωγός και σκηνοθέτης ταινιών, πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης,

η Δρ Shirin Ebadi- νικήτρια του βραβείου Νόμπελ ειρήνης το 2003,

ο κ.Karim Lahidji- ιδρυτής της ιρανικής Ένωσης Νομικών και του Συνδέσμου για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν,

η κ.Solmaz Panahi- κόρητου Jafar Panahi, και

ο κ.Serge Toubiana-παραγωγός ταινιών, Γενικός Διευθυντής της Γαλλικής Ταινιοθήκης.

Οι νικητές εξέφρασαν μέσω των εκπροσώπων τους, Κώστα Γαβρά και Shirin Ebadi, την ευγνωμοσύνη τους για το βραβείο αυτό ως σύμβολο ενθάρρυνσης.

"Έχω μόνο ένα όνειρο. Το όνειρο της επικράτησης της δικαιοσύνης και πιστεύω ότι αυτό το όνειρο θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μου, μέσω της ανεξαρτησίας των δικαστικών αρχών", δήλωσε η Nasrin Sotoudeh μέσω της Δρ Ebadi. "Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να διατηρήσουν την ύπαρξή τους, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να σεβαστούν τα δικαιώματα του κάθε ατόμου", προσέθεσε η ίδια.

"Τώρα το ερώτημα είναι ένα: γιατί οι κυβερνήσεις, οι παντοδύναμες και ισχυρές, γίνονται όλο και λιγότερο ανεκτικές; Η ιστορία είναι η αφήγηση των λίγων, κάνοντας τη ζωή των πολλών άθλια, χρησιμοποιώντας τις πιο απαράδεκτες δικαιολογίες: διαφορές με βάση το φύλο, τη γλώσσα , τη θρησκεία ή τις πολιτικές ιδέες", δήλωσε ο Jafar Panahi μέσω της ομιλίας που παρέδωσε ο Κώστας Γαβράς.

"Εμείς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζουμε πλήρως το αγωνιώδες αίτημα των δύο νικητών για δικαιοσύνη και ελευθερία στο Ιράν και για σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους που υπερασπίζονται ένα καλύτερο Ιράν", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ Martin Schulz, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση της Nasrin Sotoudeh.

Δεν υπάρχουν σχόλια: