Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου και δήμων

Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για την πορεία εξέλιξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, προκύπτει ότι σε όλους τους φορείς του δημοσίου, εκτός των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι υποχρεώσεις τους αυξήθηκαν.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης αυξάνουν κατά 32%, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις των ΟΤΑ μειώνονται κατά 11%, ήτοι κατά 124 εκ. ευρώ.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ΟΤΑ καταβάλλουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης χρησιμοποιώντας τα δραματικά περιορισμένα έσοδά τους για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Παράλληλα όμως, τα στοιχεία αποτελούν και μια ηχηρή απάντηση προς όλα εκείνα τα κέντρα, που καταγγέλλουν συλλήβδην την Τοπική Αυτοδιοίκηση για κακοδιαχείριση και διαφθορά. Πώς είναι δυνατόν, οι «διεφθαρμένοι» και «σπάταλοι», κατά πολλούς, δήμοι μέσα από αιματηρές οικονομίες να μπορούν να συμμαζεύουν τα οικονομικά τους και τις υποχρεώσεις τους, ενώ, τα υπουργεία, την ίδια περίοδο, να αυξάνουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους κατά 65%;
Άρα, κάτι δεν πάει καλά στο …«βασίλειο της Δανιμαρκίας».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: