Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Επιστολή… από το μέτωπο!*


Του Λάμπρου Ρόδη

Πως θα μπορούσε να είναι μια… σύγχρονη επιστολή από το μέτωπο; Πως θα μπορούσα να μεταφέρω σε μια κόλλα χαρτί, κι` όχι πληκτρολογώντας κουμπιά με χαρακτήρες, συναισθήματα από ένα… πολεμικό πεδίο; Δεν θα πάω μακριά. Στέκομαι απλά μπροστά στην οθόνη μου έχοντας διαβάσει μερικές από τις πιο… διαδραστικές ενημερωτικές σελίδες του διαδικτύου, κάμποσα blogs, λίγο από facebook και αρκετά ενημερωτικά emailμε δελτία Τύπου παντός φύσεως για να αρχίσω να μπαίνω στο …πολεμικό κλίμα!
Είναι αλήθεια και δεν θέλω να στρέψω το… ξίφος μου στην μικρή οθόνη, πως μεγαλύτερη τρομοκρατία όσο αυτή που καλλιεργείται από τα δελτία ειδήσεων δύσκολα μπορεί να συγκριθεί μαζί της. Από τις 8.00 έως τις 10.00 στην κορύφωσή της και με ελάχιστες εξαιρέσεις , η τηλεόραση … βομβαρδίζει την κοινή γνώμη με απίστευτα τρομακτικές πληροφορίες για το σήμερα και το αύριο, με αποτέλεσμα να χάνεται ακόμη και κάθε …ρινίδα ελπίδας που μπορεί να κυκλοφορεί στις φλέβες μας. Κι` αν είσαι, δε, από εκείνους που έχεις χρόνο για ζάπινγκ από το πρωί, άστα, δεν έχεις καμιά διέξοδο διαφυγής από το… πεδίο της μάχης! Κι` όλα αυτά επειδή η εικόνα  έχει αυτή την τρομακτική δύναμη , να μπαίνει σε κάθε σπίτι και να σε … βομβαρδίζει με τα μηνύματα της, ικανή να … ισοπεδώσει το σαλόνι σου όπως ένα άρμα των τεθωρακισμένων .
Όλες αυτές τις μέρες και κυρίως τα τελευταία 24ωρα με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόϊκα, ο … πόλεμος των λέξεων, των εννοιών, των παρασκηνίων αλλά και των πάσης φύσεως ανταλλαγών και συμβιβασμών έχει φτάσει στην κορύφωσή του.
Κι` όλο αυτό περιγράφεται και περιγράφεται ώρα με την ώρα, λεπτό με το λεπτό, ημέρα με την ημέρα σαν ένα… ημερολόγιο πολέμου, τουλάχιστον έτσι το βλέπουν τα δικά μου μάτια, ένα ημερολόγιο όπου καταγράφονται μάχες, θύματα, τραυματίες, όπου έρχονται ενισχύσεις και όπλα από συμμάχους, όπου ακούγονται πολεμικές ιαχές και κραυγές από την πρώτη γραμμή, καταγράφονται εικόνες από τα μετόπισθεν και εκείνους που εθελοντικά να ενισχύουν κοινωνικά φαρμακεία, παντοπωλεία, φροντιστήρια, κ.ο.κ. Επίσης ακούμε για «μεγάλες δυνάμεις», για βοήθεια από το εξωτερικό, για προδότες και προδομένους, για δυνατούς και αδύνατους…
Λοιπόν, πως αλλιώς θα μπορούσε να γράψει ένα γράμμα από το μέτωπο; Μέσα σε πιο κλίμα; Μ` άλλα λόγια ή μ` άλλα μάτια; Μ` άλλες λέξεις ή μ` άλλο ύφος; Μ` άλλο τρόπο ή με τον ένα και μοναδικό; Βλέποντας την σκληρή πραγματικότητα και τίποτα άλλο!
 ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940! 

*Editorial στο φύλλο της «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» (Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: