Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ Ε.Λ.Μ.Ε.


Το Σάββατο 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η Μετασυνεδριακή  Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας.
 Οι  εισηγήσεις του Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. για τον απολογισμό του πρώτου έτους και τον  προγραμματισμό δράσης του κλάδου για τη επόμενη συνδικαλιστική χρονιά υπερψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των 58 ΕΛΜΕ που έλαβαν μέρος τελικά στη σχετική ψηφοφορία.     
Αδράνεια και αποσυσπείρωση του κλάδου
Ένας αντικειμενικός παρατηρητής των εργασιών  της  Γ.Σ.  των          Προέδρων, θα διαπίστωνε, χωρίς δυσκολία,  τον μεγάλο βαθμό αδράνειας και αποσυσπείρωσης του κλάδου. Και αυτό  σε μια περίοδο που ο κλάδος καλείται να σχεδιάσει τη δράση του, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που συσσώρευσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων  κυβερνήσεων. Πιο συγκεκριμένα, είναι χαρακτηριστικό ότι:
·         Από τις εργασίες της Γ.Σ. απείχαν ή αποχώρησαν 30 από τις 88 Ε.Λ.Μ.Ε., μεταξύ αυτών και μεγάλες, γεγονός που επηρέασε πιθανόν το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
·         Σε καμία από τις Ε.Λ.Μ.Ε. που συμμετείχαν δεν πραγματοποιήθηκε η απαιτούμενη Γ. Σ. (δεν λαμβάνονται υπόψη οι συγκεντρώσεις μονοψήφιου αριθμού ατόμων), ενώ σε πολλές από αυτές δεν έγινε συζήτηση ούτε σε επίπεδο Δ.Σ.. 
·         Οι τοποθετήσεις των Προέδρων ή των εκπροσώπων των Ε.Λ.Μ.Ε. ήταν προσωπικές, τις περισσότερες φορές επαναλήψεις άστοχων πολιτικών αναλύσεων και άσκοπων πολιτικών αντιπαραθέσεων που δεν εκφράζουν ούτε ενδιαφέρουν τους συναδέλφους.
Ο ρόλος της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
Η πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας (ΔΑΚΕ, ΣΕΚ, Παρεμβάσεις), με τις θέσεις της και ιδιαίτερα με τις πρακτικές της, που διασπούν αντί να ενώνουν, αδυνατεί να ηγηθεί αποτελεσματικά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των κινητοποιήσεών μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των συναδέλφων και την απόκρουση των αντιλαϊκών πολιτικών. Αυτό έγινε ολοφάνερο την προηγούμενη συνδικαλιστική χρονιά, όταν οι ίδιοι που αποφάσισαν κλαδικές κινητοποιήσεις δεν μπόρεσαν να ενεργοποιήσουν  στις κινητοποιήσεις αυτές ούτε το 10 % των συναδέλφων στην περιοχή τους.
Τι πρέπει να γίνει
Σε αυτή την πολύ αρνητική φάση για τον κλάδο, η ΠΑΣΚ Καθηγητών ΔΕ θεωρεί ότι απαιτούνται:
·         Επαναπροσδιορισμός των στόχων μας, ώστε αυτοί να εκφράζουν την πραγματική βούληση των συναδέλφων
·         Συσπείρωση πραγματική, χωρίς τους εγωισμούς και τις ψευτο-ηγεμονίστικες αντιλήψεις ορισμένων χώρων.
·         Φαντασία και όραμα, μακρόπνοος σχεδιασμός, πίστη ότι μπορούμε να πετύχουμε.
Οι προτεραιότητες της ΠΑΣΚ για την επόμενη συνδικαλιστική χρονιά
Προτεραιότητές μας για την επόμενη συνδικαλιστική χρονιά αποτελούν:
·         Η σημαντική βελτίωση των αποδοχών των νεοδιόριστων και με λίγα χρόνια υπηρεσίας συναδέλφων, οι οποίοι,  μετά τις μεγάλες περικοπές του  νέου μισθολογίου,  δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν
·         Η αντιμετώπιση  της σύνδεσης της αξιολόγησης με το βαθμολόγιο και το μισθολόγιο που εμποδίζει την ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη και περικόπτει τις ήδη μειωμένες αποδοχές μας
·         Η αποτροπή της μετατροπής  των επικουρικών μας ταμείων σε επαγγελματικά
·         Η αλληλεγγύη  στους  μαθητές  μας και στις οικογένειες τους, που πλήττονται βάναυσα από την πολιτική της σκληρής λιτότητας
·         Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την εκπαίδευση, όπως το νέο Γενικό και το Τεχνολογικό Λύκειο, σύμφωνα με τις  αποφάσεις των συνεδρίων μας
·         Η προάσπιση των δικαιωμάτων και των κεκτημένων μας, όπως το ωράριο εργασίας, από τις επιβουλές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και η προώθηση των δίκαιων κλαδικών αιτημάτων μας.
Στις Γενικές Συνελεύσεις που προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο η ΠΑΣΚ Καθηγητών ΔΕ θα δώσει το παρόν, όπως πάντα, με αποφασιστικότητα και ενωτική διάθεση, σταθερά προσανατολισμένη σε ένα συνδικαλιστικό κίνημα που διεκδικεί, ενώνει και δημιουργεί.
Μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές,  για μια καλύτερη και πραγματικά δωρεάν δημόσια εκπαίδευση.
Η Εκτελεστική Γραμματεία
της Π.Α.Σ.Κ. Καθηγητών Δ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: