Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ζωτικής σημασίας ο πρωτογενής τομέας για τον Α. Σαμαρά

Τη σημασία της αγροτικής παραγωγής στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ναπ. Μαραβέγια και τόνισε ότι είναι ανάγκη η χώρα να μείνει στην ΕΕ, γιατί η έξοδος θα σήμαινε απώλεια 3,5 δισ. το χρόνο, όπως επίσης απώλεια όλων των ενισχύσεων των υποδομών και των επενδύσεων για τους αγρότες μας.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα στοιχεία που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και εφαρμογής του μελλοντικού ρυθμιστικού πλαισίου της ΚΑΠ: «Ο ορισμός του "ενεργού αγρότη", ο προσδιορισμός των περιφερειών της χώρας για την κατανομή των αμέσων ενισχύσεων και τα περιφερειακά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα, οι προαιρετικές άμεσες ενισχύσεις, το "πρασίνισμα" των επιδοτήσεων και η βελτίωση των προϋποθέσεων εφαρμογής τους στην ελληνική γεωργία, είναι τα βασικά θέματα που μας απασχολούν την περίοδο αυτή ως ΝΔ». Στόχος, η ελληνική γεωργία να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος και η αγροτική μας οικονομία να καταστεί βιώσιμη, ελκυστική και ανταγωνιστική, ανέφερε ο κ. Σαμαράς. 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στους νέους αγρότες, λέγοντας ότι «είναι το αίμα που χρειάζεται επειγόντως η γερασμένη γεωργία μας. Είναι το μέλλον της αγροτιάς και κατ' επέκταση η ελπίδα για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας».

Για τους νέους αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, η ΝΔ προτείνει μια δέσμη μέτρων «εφικτών, κοστολογημένων και συμβατών με τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020».

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της νέας ΚΑΠ, είπε, θα επιδιώξουμε την αύξηση της ενίσχυσης των Νέων Αγροτών για τα πρώτα πέντε χρόνια της γεωργικής τους δραστηριότητας, με ποσά από 40 εκατ. μέχρι 80 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2% (σημερινό πλαφόν) έως 4% του δημοσιονομικού φακέλου (2 δισ.) με κριτήρια που θα καθορίζονται σε εθνικό και όχι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και πρόσθεσε:
- Προωθούμε την εγκατάσταση χιλιάδων Νέων Αγροτών στην επόμενη προγραμματική περίοδο, παρέχοντας πριμ πρώτης εγκατάστασης μέχρι 50.000 ευρώ, κατοχυρώνοντας παράλληλα ικανοποιητικό αριθμό δικαιωμάτων για τους ίδιους. Παράλληλα, στα Σχέδια Βελτίωσης αυξάνουμε το ποσοστό της επιλέξιμης δαπάνης για έξοδα αδείας πρώτης κατοικίας και έξοδα αδείας αγροτικής εκμετάλλευσης κατά 10%.

- Θα στηρίξουμε την ηλικιακή ομάδα των 40 - 50 ετών, που επιστρέφουν στη γεωργία λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα, με τη διεκδίκηση και αξιοποίηση μέχρι 1% του δημοσιονομικού φακέλου (2 δισ.) δηλαδή περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς έκλεισε λέγοντας ότι οι παραπάνω προτάσεις, σε συνδυασμό με την κατά προτεραιότητα άμεση πρόσβαση στα αναπτυξιακά μέτρα του Δεύτερου Πυλώνα της ΚΑΠ, δηλαδή, μικρά επιχειρησιακά προγράμματα έως 70.000 ευρώ (Leader, αγροτοπεριβαλλοντικά, σχέδια βελτίωσης, οικοτεχνία κλπ) θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την εγκατάσταση Νέων Αγροτών στη γεωργία και τη δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων, ιδιαίτερα σε προβληματικές περιοχές της χώρας μας που κινδυνεύουν από πλήρη εγκατάλειψη και αφανισμό. Πηγή http://www.newsbeast.gr/politiki/ekloges2012/Arthro/365922/na-katastei-viosimi-kai-adagonistiki-i-agrotiki-oikonomia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: