Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Δραχμή ή ευρώ;


Στις εκλογές της 6ης Μαΐου η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της, εκπλήσσοντας εαυτούς κι αντιπάλους. Από το 33,48% του 2009 στο 18,85% του 2012 η διαφορά για ένα μεγάλο κόμμα είναι τεράστια. Ακόμα κι ο ίδιος ο Α.  Σαμαράς περίμενε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, αφού μέχρι την τελευταία μέρα πίστευε σε αυτοδυναμία. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης, η συμμετοχή της στη μεταβατική κυβέρνηση καθώς και τα άλλα δύο κόμματα γεννήθηκαν από τη μήτρα της, είναι οι βασικοί παράγοντες αυτής της ήττας, ουσιαστικά. Η ΝΔ είχε καταψηφίσει το 2010 το Μνημόνιο επιχειρηματολογώντας ορθολογιστικά και δικαιώθηκε σε ό, τι είχε προβλέψει, αφού αυτό βάθυνε την ύφεση και οδήγησε στην υπερφορολόγηση. Από τον Ιούλιο του 2010 ο Α. Σαμαράς έλεγε για επαναδιαπραγμάτευση αυτού κι  αργότερα οι επιστολές του προς τους εταίρους προειδοποιούσαν για αλλαγή του Μνημονίου Ι και της δανειακής σύμβασης. Μόνος αυτός από τους πολιτικούς αρχηγούς είχε από την αρχή ξεκάθαρες θέσεις, οι οποίες εν μέρει υιοθετούνται από μερικούς σήμερα. Χρειάστηκε να συγκρουστεί με το ΕΛΚ, μίλησε για την ανάγκη Ανάπτυξης και, τέλος, συναίνεσε στη δανειακή σύμβαση, ώστε να «κουρευτεί» το χρέος, να μειωθούν τα επιτόκια και να παραταθεί για 30 χρόνια η αποπληρωμή. Έπεσε, όμως, θύμα του λαϊκισμού των πολιτικών του αντιπάλων, οι οποίοι επένδυσαν στην κρίση και στη δυσαρέσκεια του μισθωτού, του ανέργου, του συνταξιούχου που αποζητούσαν ευλόγως την ελπίδα. Όταν όμως αυτή προσφέρεται απλόχερα κι ανυπολόγιστα, τότε η ευθύνη του αποτελέσματος μετατοπίζεται στους ίδιους τους ψηφοφόρους. Γιατί, άλλο να θέλει κάποιος τιμωρία του πολιτικού συστήματος ελπίζοντας βάσιμα σε κάτι νέο, κι άλλο να πείθεται ξανά από την παραλλαγή του «λεφτά υπάρχουν».
Το συμπέρασμα των τελευταίων εκλογών είναι πως τα δύο στρατόπεδα, όσον αφορά την τοποθέτησή τους απέναντι στο Μνημόνιο, ποσοστιαία είναι περίπου ισοδύναμα. Το μεγάλο κόμμα της μιας πλευράς κι αντίπαλο του πολιτικού συμπιλήματος με τις πολλές συνιστώσες της άλλης, είναι η ΝΔ. Αυτό που στηρίζει την παραμονή μας στην Ευρωζώνη, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τον διεθνή τύπο που κατακλύζεται από σενάρια επιστροφής στη δραχμή, η οποία θα οδηγήσει σε καταστροφικές καταστάσεις, και γνωρίζει πως εύκολες λύσεις για την Ελλάδα δεν υπάρχουν. Στόχοι της, η καταπολέμηση της λιτότητας, η Ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η παραμονή της χώρας στο ευρώ με συνθήκες τέτοιες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιβιώσει οικονομικά και να αναπτυχθεί, η Δικαιοσύνη, η Ασφάλεια του πολίτη, η ανακούφιση των δανειοληπτών. Στις άμεσες ενέργειές της περιλαμβάνονται η επίσπευση της ανακήρυξης ΑΟΖ, η ανακοπή της λαθρομετανάστευσης, η αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και ο συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο.
Στις επερχόμενες εκλογές η ΝΔ χρειάζεται κατ΄ αρχήν την ψήφο των πολιτών που θα την αναδείξει σε πρώτο κόμμα με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά, επειδή δε θα υπάρξει αυτοδυναμία, και την ουσιαστική συμμετοχή στην κυβέρνηση των άλλων δύο κομμάτων που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η ψήφος ανοχής όχι μόνο δεν αρκεί, αλλά είναι και σοβαρό λάθος, διότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει και να κάνει σκληρή επαναδιαπραγμάτευση και να έχει προοπτική 2-3 χρόνων, ώστε να υπάρξουν τέτοιες δομές που θα βάλουν την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά. Η Ε.Ε είναι πλέον έτοιμη να επαναδιαπραγματευθεί σε πολλά σημεία, όπως είπε και σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ. Αυτές είναι εκλογές για την Ελλάδα, που επιβάλλεται να συνεχίσει την Ευρωπαϊκή της πορεία και μόνο η ΝΔ αποτελεί εγγύηση γι΄ αυτό. Είναι εκλογές που θα δώσουν απάντηση στο ερώτημα «δραχμή ή ευρώ» και ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης πρέπει να επιλέξει σωστά.

Νίκος Φορτάτος
Πρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο ΝΔ Χαιρωνείας
Μέλος ΝΟ.Δ.Ε Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: