Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Διευκολύνσεις καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Δήμο Λεβαδεών!


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Λεβαδέων γνωστοποιεί στους οφειλέτες του τις νέες ευνοϊκές διατάξεις που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τους καλεί να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής τους σ’ αυτές. Αναλυτικότερα:
1) Με την παρ. 6 του άρθρου 9 του Ν 4071/2012 επεκτείνονται και στους ΟΤΑ οι διευκολύνσεις καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες προβλέπονται για τις οφειλές προς το δημόσιο από το νόμο 4038/2012 (άρθρο 3 παρ. 8):
2) Στην ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές (από οποιαδήποτε αιτία, αφού ο νόμος δεν διακρίνει) ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), έως τις 29-2-2012, εφόσον το σύνολο των βασικών οφειλών δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις εβδομήντα πέντε χιλιάδες (75.000) ευρώ, όταν πρόκειται για νομικά  πρόσωπα ως ακολούθως:
α. Εφάπαξ, με πλήρη απαλλαγή του συνόλου (100%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
β. Σε δύο (2) έως δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
γ. Σε δεκατρείς (13) έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 75% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
δ. Σε είκοσι πέντε (25) έως τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 60% των προσαυξήσεων.
ε. Σε τριάντα επτά (37) έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 45% των προσαυξήσεων.
στ. Σε σαράντα εννέα (49) έως εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 25% των προσαυξήσεων
3) Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου, το αργότερο μέχρι 16 Οκτωβρίου 2012.
Το αίτημα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε αριθμό δόσεων άνω των είκοσι τεσσάρων (24), εξετάζεται από τον οικείο Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν Αντιδήμαρχο, μετά από πρόταση του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, που αποφαίνονται σχετικά με την αδυναμία του υπόχρεου για πληρωμή σε συντομότερο χρόνο, με επισημείωση επί της υποβληθείσας αίτησης, ανάλογα με τη φορολογική εικόνα και τη φοροδοτική ικανότητα του υπόχρεου, βάσει των ακόλουθων δικαιολογητικών:
α) Υποβληθείσες δηλώσεις (όταν απαιτείται):
α1) Φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων τριών (3) ετών
α2) Της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ και οριστικής δήλωσης ΦΜΥ
α3) Όλων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και προσωρινών δηλώσεων ΦΜΥ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής/οριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση
α4) Δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9
β) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ζημία των δύο (2) τουλάχιστον τελευταίων ετών
γ) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν καταστροφή αγαθών ή περιουσιακών στοιχείων επιχείρησης ή φυσικού προσώπου
δ) Δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν βαριά ασθένεια του οφειλέτη ή μέλους της οικογενείας του με Α' βαθμό συγγένειας ή προστατευόμενου μέλους, ή του προσώπου που έχει προσωπική ευθύνη για την καταβολή της οφειλής
ε) Βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ
στ) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.
Τα παραπάνω δικαιολογητικά λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση για τη διαμόρφωση της απόφασης επί του αιτήματος, με εξαίρεση τις δηλώσεις της ως άνω περίπτωσης α), η υποβολή των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω εξέταση του αιτήματος.
4) Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδο­ποίηση του οφειλέτη.
5) Το συνολικό ποσό κάθε δόσης (κύρια οφειλή συν προσαύξηση) δεν μπορεί να είναι μικρότερο από εκατό (100) ευρώ (άρθρο 3 παρ. 8δ Ν 4038/2012).
6) Σε διευκόλυνση υπάγονται όλες οι ταμειακά βεβαιωμένες οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της σχετικής αίτησης, χωρίς δικαίωμα του οφειλέτη να ζητήσει την εξαίρεση ορισμένων από αυτές, να ζητήσει δηλαδή τη ρύθμιση μέρους μόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του
7) Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον οι οφειλέτες είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων:
- Χορηγείται στους οφειλέτες αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας ισχύος, εάν συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 26 του Ν 1882/90, όπως ισχύει.
- Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν 4038/2012. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμισθεί. Αν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανα­σταλεί συνεχίζονται.
- Οι διατάξεις του άρθρου 20 του Ν 2648/98, που επιτρέπουν στο δήμο κατά τη διάρκεια της διευκόλυνσης να επιβάλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες, να συμψηφίζει τις απαιτήσεις του οφειλέτη κατά του δήμου κ.λ.π., με εξαίρεση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου αυτού, εφαρμόζονται και για τις οφειλές που ρυθμίζονται με το άρθρο 3 παρ. 8 του Ν 4038/2012
- Η παραγραφή των χρεών, για τα οποία υποβάλ­λεται σχετική αίτηση υπαγωγής τους στη ρύθμιση της παραγράφου 8 του άρθρου 3 του Ν 4038/2012, αναστέλλεται από την ημερο­μηνία υποβολής της αίτησης αυτής και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση, ανεξαρτήτως καταβολής οποιουδήποτε ποσού, και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα (1) έτος από τη λήξη της τελευταίας δόσης.
8) Πρόσωπα που ευθύνονται, μαζί με τον πρωτοφειλέτη για την καταβολή μέρους της οφειλής, δικαιούνται να ρυθμίσουν μόνο το μέρος αυτό της οφειλής με τις παρούσες διατάξεις.
9) Η καθυστέρηση πληρωμής κάθε δόσης επιβαρύνεται με μηνιαία προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό 1%
10) Η μη καταβολή τριών (3) συνεχών μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης καθώς και η μη καταβολή της προτε­λευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης, εφό­σον παρέλθει αντίστοιχο χρονικό διάστημα, έχει ως συνέπεια για το υπόλοιπο της οφειλής: α) την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης, β) την καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης και γ) την επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.
Για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνεστε στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου: Σοφοκλέους 15, 32100, Λιβαδειά (3ος όροφος). Τηλ: 2261350822,-3

Δεν υπάρχουν σχόλια: