Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Οι 7 προτάσεις για τους ΜμΕ από τους Οικολόγους Πράσινους



Επτά προτάσεις διεξόδου για την ανεργία παρουσίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην αποψινή κεντρική προεκλογική τους εκδήλωση στο χώρο απέναντι από την Τεχνόπολη, στην οδό Πειραιώς.
Στις ομιλίες της Ιωάννας Κοντούλη και του Γιάννη Παρασκευόπουλου, τονίστηκε ότι η ανάγκη για ταυτόχρονες απαντήσεις στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, αφορά και το κρίσιμο ζήτημα της ανεργίας που διαλύει ακόμη περισσότερο την κοινωνική συνοχή. Τα εφιαλτικά στοιχεία που δείχνουν διαρκή αύξηση των ανέργων παράλληλα με τη συμπίεση των μισθών και των συντάξεων, ζητούν από όλους επείγουσες και ουσιαστικές απαντήσεις.
Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για ριζικό αναπροσανατολισμό της οικονομίας με Πράσινη Στροφή, μπορούν να στηρίξουν πλήθος θέσεις εργασίας που σήμερα απειλούνται, αλλά και να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες. Παράλληλα δίνουν ουσιαστική ανάσα και στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πρέπει να αποτελέσουν κι αυτές ζωτικό μέρος της λύσης. 

Αναλυτικά οι 7 προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων αφορούν:

  • Έμφαση σε νέους τομείς στα πλαίσια της Πράσινης Στροφής: βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη με εξοικονόμηση ενέργειας και στροφή σε Ανανεώσιμες Πηγές, αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών, Κοινωνική Οικονομία. .
  • Νέοι ρόλοι για συμβατικούς κλάδους που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ενδεικτικά η οικοδομή θα μπορούσε να αναπροσανατολιστεί σε ενεργειακές κυρίως παρεμβάσεις σε υπάρχοντα κτίρια, τα ναυπηγεία μπορούν να έχουν νέο ρόλο ως σύγχρονες μηχανουργικές μονάδες για σιδηροδρομικό υλικό και για εξοπλισμό ανανεώσιμης ενέργειας.
  • Συμβουλευτική και χρηματοδοτική στήριξη όσων ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν δική τους δουλειά, ιδιαίτερα των νέων.  
  • Έμφαση στην αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων σε επίπεδο επιχείρησης, ώστε να μειωθούν και τα κόστη παραγωγής. Αντίστοιχη επένδυση και στο ανθρώπινο κεφάλαιο, με διαρκή αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
  • Επί πλέον κριτήρια διαβάθμισης του ΦΠΑ, με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για κλάδους με  ένταση εργασίας και/ή υψηλά ποσοστά εγχώριας συμμετοχής.
  • Αφορολόγητο ποσό στη φορολογία κερδών ανά θέση εργασίας, με συγκεκριμένο ποσό για καθεμιά από τις πρώτες 10-15 θέσεις κάθε επιχείρησης. Θα στηριχθούν έτσι περισσότερο οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα αποθαρρυνθεί η μαύρη εργασία και η εισφοροδιαφυγή.
  • Συμπίεση ενοικίων και κόστους στέγασης των επιχειρήσεων, μέσα από φορολογική πολιτική που δε θα εξαιρεί τελείως από επιβαρύνσεις τα κλειστά ακίνητα, και να δίνει κίνητρα να μισθωθούν έστω και με χαμηλά ενοίκια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: