Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Πιλοτικό πρόγραμμα για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών στη Βοιωτία





Ημερίδα με θέμα «Η κατάρρευση των αντιβιοτικών και η ευθύνη του Έλληνα Πολίτη» διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας την περασμένη Πέμπτη στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητηρίου στη Λιβαδειά με κύρια ομιλήτρια την καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλου.
Τα αντιβιοτικά είναι «μοναδικά φάρμακα ου σώζουν ανθρώπινες ζωές» ωστόσο η μη ορθή χρήση αυτών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
Η ανάγκη για την διεξαγωγή της ημερίδας όπως είπε η κ. Γιαμαρέλου προέκυψε από το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και η πρώτη χώρα που για τον λόγο αυτό έχει κάνει ενθετικά τα μικρόβια.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα το 75% των πολιτών παίρνει χωρίς λόγο αντιβιοτικά, ποσοστό που δεν συναντάτε σε καμία άλλη χώρα.
«Καινούργια αντιβιοτικά δεν θα υπάρξουν και αυτό σημαίνει ότι απειλείται άμεσα η ζωή των ασθενών», είπε η καθηγήτρια και συνέχισε: «Με αυτό το σκεπτικό και ήρθαμε και ζητήσαμε από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση να οργανώσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα το όποιο είναι καθαρά κοινωνικό, κοινωνικής μόρφωσης των φορέων και των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή».
Η κ. Γιαμαρέλου ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Χημειοθεραπείας που είναι το επιστημονικό όργανο και ασχολείται με την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών επεσήμανε ότι στην ομάδα των γιατρών της Εταιρίας πρέπει να προστεθούν και από την περιοχή ώστε με τη συνεργασία όλων η Βοιωτία να γίνει ένα παράδειγμα σωστής χρήσης αντιβιοτικών.
Το πρόγραμμα το οποίο «δεν έχει κόστος ούτε ένα ευρώ» θα πραγματοποιηθεί με τη σε συνεργασία με Περιφερική Αυτοδιοίκηση και με το παράρτημα τη Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας στη Λιβαδειά και την πρόεδρο του Στέλλα Ταπανλή.
«Απευθυνόμαστε σε γονείς, σε παιδιά του γυμνασίου, σε φαρμακοποιούς, σε οδοντίατρους και στους γιατρούς που κάνουν πρωτοβάθμια περίθαλψη. Με όλους αυτούς τους φορείς εμείς προσφέροντας όσο μπορούμε γνώση και εμπειρία ώστε με την ολοκλήρωση του προγράμματος τέλος Μαρτίου να δούμε τα αποτελέσματα και να το εφαρμόσουμε για ακόμα μια χρονιά», κατέληξε σε δηλώσεις της η Ελένη Γιαμαρέλου.
Η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο συγκεκριμένο ζήτημα και όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Μουλκιώτης «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να οργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υλοποίηση του προγράμματος και την ενημέρωση φορέων και πολιτών».
Πηγή www.tabloid.gr / Φωτογραφίες Χρήστος Λουκάς - Studio Helen.

Δεν υπάρχουν σχόλια: