Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Το βήμα των Ορχομένιων Επιστημόνων - Μια συνέντευξη με τον Γιάννη Τσάπρα*


Jessica Barton: Ποια είναι η θέση εργασίας σας;
Γιάννης Tsapras: Ο αστρονόμος Έρευνας. Αυτήν τη στιγμή είμαι ο μόνος LCOGT αστρονόμος έρευνα δεν εδρεύει στην Καλιφόρνια.

JB: Τι κάνει την εργασία σας στο LCOGT περιλαμβάνει;
YT: Ψάχνω για πλανήτες σε τροχιά γύρω από μακρινά αστέρια χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται microlensing . Επειδή δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε άμεσα τις πραγματικές πλανήτες, λόγω λιποθυμίας τους σε σχέση με αστέρια τους, χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο για να συμπεράνουμε την παρουσία τους από τις βαρυτικές επιδράσεις. Όταν ψάχνουμε προς την κατεύθυνση της ένα μακρινό αστέρι φόντο, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ότι μπορούμε να παρατηρούμε Lensing αποτέλεσμα, που παράγεται από τη σοβαρότητα της παρέμβασης αστέρων, όπως προβλέπεται από τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Αν η παρέμβαση αστέρι συμβαίνει να φιλοξενεί έναν πλανήτη, μπορεί επίσης να ανιχνευθεί κάτω από ορισμένες συνθήκες.

JB: Μπορείτε να μας πείτε λίγα πράγματα για τον εαυτό σας - την εκπαίδευση σας, τα ενδιαφέροντα, τις εμπειρίες του παρελθόντος εργασία.
YT: τελείωσα το γυμνάσιο στην Ελλάδα και στη συνέχεια μετακόμισε στην Αγγλία όπου έκανα πτυχίου Φυσικής με Επιστήμη των Υπολογιστών. I αναπτύξει γρήγορα το ενδιαφέρον στην κοσμολογία έτσι, κρίθηκε σκόπιμο να συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές στη Ραδιοαστρονομίαμελέτη της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου. Αυτό ήταν όλο το χρόνο, όταν τις πρώτες ανακαλύψεις των εξωηλιακών πλανητών είχαν αναφερθεί. Ήμουν αρκετά intrigued από αυτό και τα ερευνητικά ενδιαφέροντά μου μετατοπίζεται προς οπτικής αστρονομίας - η οποία τελικά οδήγησε σε ένα διδακτορικό στην microlensing.

JB: Τι σας οδήγησε στην καριέρα / δουλειά που κάνετε τώρα;
YT: ήμουν πάντα περίεργος για την προέλευση της ζωής , το σύμπαν και τα πάντα και σκέφτηκα ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η άγνοια μου ήταν να μάθουν περισσότερα φυσικής. Οι υπόλοιποι ακολούθησαν πολύ φυσικά.

Έρευνα Αστρονομίας είναι διασκέδαση, αλλά μπορεί επίσης να είναι απογοητευτικό! Υπάρχουν πάντα νέες περιοχές για να εξερευνήσετε και τις προκλήσεις που πρέπει να πληρούνται. Αν είμαστε επιμελείς στις προσπάθειές μας και η Θεά Τύχη είναι με το μέρος μας, μπορεί να είναι η πρώτη για να πάρετε μια γεύση από κάποιο νέο φαινόμενο. Ανακαλύπτοντας κάτι που κανείς δεν έχει δει ποτέ πριν μπορεί να είναι μια πολύ ανταμείβοντας εμπειρία.

JB: Τι είναι μια τυπική μέρα στη δουλειά, όπως;
YT: Πολλά προγραμματισμό και τον εντοπισμό σφαλμάτων κώδικα, προκειμένου να ερμηνεύσει τις παρατηρήσεις και αντλούν τα επιστημονικά αποτελέσματα . Κρατώ επίσης ένα μάτι για το 2-meter τηλεσκόπια σε Haleakala και Siding Spring .

JB: Τι συμβουλή θα προσφέρουν στους ανθρώπους που θέλουν να πάνε στο είδος της εργασίας που κάνετε;
YT: Θα χρειαστείτε ένα ισχυρό υπόβαθρο στα μαθηματικά ή τη φυσική και κάποια γνώσεις προγραμματισμού. Είναι πολύ δύσκολο αυτές τις μέρες για να πάρει από την ως ένας αστρονόμος χωρίς να γνωρίζει πώς να το πρόγραμμα.

JB: Ευχαριστώ Γιάννη!

* Ο Γιάννης Τσάπρας είναι γιός του Ορχομένιου χημικού κ. Κωνσταντίνου Τσάπρα. Πηγή: http://lcogt.net/blog/jbarton/interview-yiannis-tsapras

Δεν υπάρχουν σχόλια: