Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

«Δον Κιχώτης», σύγχρονος επαναστάτης ή απλά… ρεαλιστής;


Του Λάμπρου Ρόδη

«Πόσο εύκολο είναι να είσαι αυτή την εποχή συνδικαλιστής;» σκέφτομαι κάθε φορά που συναντώ τον σχεδόν συνομήλικο μου Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς κ. Γιάννη Σταθά, κι` ιδιαίτερα όταν πίσω απ` όσες κουβέντες που ανταλλάσουμε διακρίνω να παραμένει αναλλοίωτη αυτή η αυθεντική του επιθυμία για κοινωνική δικαιοσύνη!

Διακρίνω ακόμη πως αυτά που πράττει και πολύ περισσότερο σ` αυτά που πρωτοστατεί ξεκινούν και πάλι μέσα από την προσωπική του θεώρηση για τη μορφή που θα πρέπει να έχει σήμερα το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα, έστω κι` αν αυτές του οι ιδέες τον οδήγησαν σε «πολιτική απομόνωση» από τους παλιούς συντρόφους και συντρόφισσες!

«Πόσο εύκολο είναι να είσαι αυτή την εποχή συνδικαλιστής;» σκέφτομαι κάθε φορά που τον βλέπω να αφιερώνει πολλές πολλές ώρες από τον προσωπικό του χρόνο για συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της τοπικής του κοινωνίας και ιδιαίτερα όταν – μεταξύ άλλων – έχει αναλάβει να «σηκώσει στις πλάτες» τους το «ρόλο» του «κακού» σε μια εποχή που όλα αλλάζουν!

«Πόσο εύκολο είναι να είσαι αυτή την εποχή συνδικαλιστής;» αναρωτιέμαι όταν συναντώ έναν νέο άνθρωπο έξω από τα δικαστήρια ή την εφορία για να υπερασπιστεί τον «δίκαιο του εργάτη» και να επιμένει με ψυχικό και σωματικό σθένος να αντισταθεί, με στόχο να μη χαθούν όλα τα κεκτημένα των πολιτών, των υπαλλήλων, των εργατών!

Αυτές τις ημέρες, τον είδαμε και πάλι να … «στηρίζεται» τη δύναμη των ΜΜΕ, και να εκφράζει με τις δηλώσεις τους την αντίθεση των συνδικάτων στη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, «καθώς αυτή θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση των εργαζομένων» όπως είπε μιλώντας στο ΣΕΙΡΙΟfm. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ζούγκλα» την κατάσταση που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα, αφού όπως είπε η Ε.Σ Σ.Ε καταστρατηγείται, ο κίνδυνος της απόλυσης χρησιμοποιείται ως φόβητρο, για να μην αντιδρούν οι εργαζόμενοι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ στην περιοχή, ουσιαστικά υπολειτουργούν… παραδέχθηκε και κάλεσε για μια ακόμη φορά τους πολίτες να αντιδράσουν οργανωμένα στο χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, να μην το πληρώσουν και να λάβουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λιβαδειά, για να παραδώσουν και το σχετικό εξώδικο προς την επιχείρηση.

«Δον Κιχώτης», σύγχρονος επαναστάτης ή απλά… ρεαλιστής;

Ο Γιάννης Σταθάς είναι ένα παράδειγμα, πάνω απ` όλα κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ενός νέου ανήσυχου πολίτη που αποφάσισε νωρίς να παραδεχθεί πως τα «ψέματα τέλειωσαν» και απλά έπρεπε να διαλέξει μια από τις δύο όχθες του ποταμού απ` όπου θα βλέπει να περνούν τα κουφάρια του πρόσφατου παρελθόν…μαζί με τις «αμαρτίες» όλων εκείνων που σήμερα δεν τους «βολεύει» και του «γυρνούν την πλάτη»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: