Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

«Θες να ακούσεις την φωνή μου πόσο ψυχή έχει»;











Με ένα διαφορετικό τρόπο, πιο αισιόδοξο, πιο μελωδικό και σίγουρα περισσότερο ανθρώπινο θέλησαν να περάσουν το δικό τους μήνυμα προς την τοπική κοινωνία για τους ενοίκους που έχουν υπό την μεριμνά τους, το προσωπικό του Οικοτροφείου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Λιβαδειάς. Με το μουσικό σχήμα των Παντελή Αγιουτάντη, Εύης Κεραμυδά, Αντώνη Κεραμυδά και Σπύρου Πανουργιά, το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο Cyber`s café στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βοιωτίας μας ταξίδεψαν με γνωστές μελωδίες και μας προέτρεψαν να «ακούσουμε την φωνή τους πόσο ψυχή έχει»! Το Orchomenos Press ήταν εκεί!

Την βραδιά άνοιξε η Επιστημονική Υπεύθυνη, η Ορχομένια κα Ελένη Καράλη, η οποία καλωσόρισε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή τους καλώντας στην συνέχεια μαζί τους την εθελόντρια και Ιδρυτικό Μέλος των Φίλων του ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς κα Ελένη Κατατσιώλη. Μαζί τους ήταν και άλλα μέλη του προσωπικού του οικοτροφείου όπως η Κοινωνική Λειτουργός κα Λίνα Τσάντε, κ.α. αλλά και πρόσωπα με έμπρακτες ευαισθησίες της τοπικής μας κοινωνίας όπως η Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς, η Διευθύντρια του Κέντρου Διημέρευσης των ΑΜΕΑ Λιβαδειάς και μέλη του προσωπικού, η Πρόεδρος του Παραρτήματος Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κα Στέλλα Ταπανλή αλλά και αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Βοιωτίας με επικεφαλή τον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, καθώς διαχρονικά ενισχύουν ποικιλοτρόπως κοινωνικούς φορείς και σωματεία της Βοιωτίας.

Θυμίζουμε πως το Οικοτροφείο της Λιβαδειάς λειτουργεί υπό την επιστημονική και διαχειριστική ευθύνη της ΕΠΑΨΥ και λειτουργεί από τις 28/05/2004 σ’ ένα καινούργιο τριώροφο κτίριο στο κέντρο της πόλης επί της οδού Δημ. Ι. Ανδρεαδάκη 42 δίνοντας την άμεση προσβασιμότητα στους ενοίκους για χρήση των κοινοτικών διευκολύνσεων της πόλης. Όλα τα δωμάτια των ενοίκων είναι δίκλινα με ατομικό μπάνιο. Διαθέτουν μπαλκόνια και υπάρχει στο κτίριο πίσω αυλή που χρησιμοποιείται το καλοκαίρι από τους ενοίκους για χαλάρωση και ψυχαγωγία. Οι στόχοι που έχουν τεθεί προς υλοποίηση από το σύνολο της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας είναι μεταξύ άλλων η παροχή ενός ολοκληρωμένου μοντέλου φροντίδας και εκπαίδευσης σε δεξιότητες ζωής (lifeskillstraining) συμπεριλαμβανομένου την ενίσχυση των δεσμών και σχέσεων των ενοίκων με τις οικογένειες τους, αλλά και την καθημερινή επικοινωνωνία και συνδιαλλαγή των δεξιοτήτων τους στην κοινότητα, τονίζοντας την κοινωνική επανένταξη των χρόνιων ψυχικά ασθενών. Οι ανάγκες των ενοίκων καλύπτονται σε 24ωρη βάση από το προσωπικό (ανάγκες ιατρικές, ψυχολογικές και κοινωνικές). Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην προαγωγή της ψυχικής υγείας στην ευρύτερη περιοχή μέσω ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του πληθυσμού με στόχο την μείωση του στίγματος, την δικτύωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κα. Κύριοι τρόποι ανάπτυξης τέτοιων υπηρεσιών που αναπτύσσει το οικοτροφείο της Λιβαδειάς είναι η οργάνωση ημερίδων – επιστημονικών εκδηλώσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος για την ψυχική υγεία, εκπαίδευση εθελοντών από την κοινότητα, κα.

Πληροφορίες: Δημάρχου Ι. Ανδρεαδάκη (π. Πεσόντων Μαχητών) 42, Λιβαδειά, Τ.Κ.: 32100, ΤΗΛ.: 2261027330, email: livadeia@epapsy.gr, Επ. Υπεύθυνος: Κάραλη Ελένη. http://www.epapsy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: