Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Μια βραδιά για τη δική μας Τοτα Τσάκου Κονβερτίνο!


















Ήταν ακριβώς όπως σας το προαναγγείλαμε! Μια βραδιά για την κα Τότα Τσάκου – Κονβερτίνο, μια βραδιά για την Ορχομένια συγγραφεά και μεταφράστρια, μια βραδιά για ένα δικό μας πνευματικό άνθρωπο! Απόψε, λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, φίλοι και συγγενείς, άνθρωποι των γραμμάτων, μέλη της ΕΕΛ αλλά και εκπρόσωποι της Βοιωτίας και του Δήμου Ορχομενού βρέθηκαν στην λογοτεχνική γιορτή της κας Τότας Τσάκου – Κονβερτίνο με αφορμή την συμπλήρωση τριών δεκαετιών συγγραφικού έργου.

Την βραδιά άνοιξε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Παύλος Ναθαναήλ, ο οποίος και προλόγισε με θερμά λόγια την συγγραφέα και διακεκριμένο μέλος της.
Τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας εκπροσώπησε ο κ. Γιώργος Παπαργύρης, Περιφερειακός Σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ορχομενού, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τιμώμενου προσώπου όπως εκείνος την έχει βιώσει μέσα από την ανθρώπινη περισσότερο διάστασή της.
Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο παριστάμενος Δήμαρχος της πόλης μας και γενέτειρας της συγγραφέως, ο κ. Κώστας Ξηρογιάννης, που πέρα από την σημερινή του ιδιότητα, παραμένει επί σειρά ετών φίλος της και συμπαραστάτης του έργου της. Μάλιστα, στην αναφορά του ο κ. Ξηρογιάννης, είπε πως «η Τότα έχει προσφέρει πολλά στον Ορχομενό και ο Ορχομενός σχεδόν τίποτα για εκείνη», τονίζοντας παράλληλα την ουσιαστική και διαχρονική αξία που έχει πλέον ο χρόνος προσδώσει στο πλούσιο συγγραφικό της έργο. Ο Δήμαρχος Ορχομενού ακόμη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο της για την Αρχαία Βοιωτία καθώς και το μοναδικό σύγγραμμα που μπορεί να αγοράσει για την ιστορία του τόπου μας, το βιβλίο της κας Τσάκου «Ο Ορχομενός και η ιστορία» του, το οποίο και επαίνεσα για άλλη μια φορά.
Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι προσκεκλημένοι ομιλητές, αρχικά ο δημοσιογράφος και δημοτικός σύμβουλος κ. Λάμπρος Ρόδης, η συγγραφέας και κριτικός κα Ευαγγελία Μισραχίλ και ο κ. Τάσος Μακράτος, μέλος του ΔΣ της Ε.Ε.Λ. και ποιητής – φιλόλογος, οι οποίοι και έκαναν προσωπικές αναφορές πάνω στην 30χρονη πορεία της Ορχομένιας πρέσβειρας των γραμμάτων μας.
Η βραδιά έκλεισε η ίδια η συγγραφέας με αναφορές στο ξεκίνημά της, στα πρώτα της βιβλία αλλά και στην αιτία που την οδήγησε στην συγγραφή ζώντας επί σειρά ετών στο εξωτερικό. «Ήταν ένας τρόπος για να εκφραστώ στη γλώσσα μου που τόσο που έλειπε» είπε μεταξύ άλλων η κα Τσάκου. Κλείνοντας απήγγειλε δύο τρία αγαπημένα της ποιήματα αλλά και ένα ακόμη, εξίσου αγαπημένο, ύστερα από απαίτηση του … κοινού της με τίτλο «Φως και Σκιά». Ακούστε το…
Τέλος, υπέγραψε υπομονετικά τα βιβλία της. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τους προαναφερόμενους, την κα Τότα Τσάκου Κονβερτίνο τίμησαν με την παρουσία τους η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Φανή Παπαθωμά, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λουτσίου κ. Δημήτρης Αντωνίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτεχνών Ορχομενού κ. Ντίνος Δάρρας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ορχομενίων της Αθήνας «Ο Μινύας» κ. Νίκος Καρρής και μέλη του ΔΣ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λεβαδεών της Αθήνας «Ο Λάμπρος Κατσώνης» κ. Πάνος Στάμου και μέλη του ΔΣ, η γραμματέας της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών κα Κατερίνα Κονσταντέλλου, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Άκης Βαγιάκος, κ.α.
Το Orchomenos Press εύχεται στην κυρία Τότα «αναγνώριση στο έργο της»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: