Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

B. Tόγιας: «Συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη, ώστε να μην γίνουμε όλοι φτωχοί!»


Ομιλία Βασίλη Τόγια στη Βουλή (21-12-10) για τον Προϋπολογισμό του 2011

Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία, δεν απέφυγε όμως τη σωτηρία. Είμαστε στην καρδιά μιας μάχης που συνεχίζουμε και τη δίνουμε. Την απέφυγε με όλα τα οικονομικά στοιχεία να είναι δυσμενή, να είναι σε βάρος της και πρώτα απ` όλα - κάτι που είναι το κρισιμότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελληνική οικονομία σήμερα και στην προοπτική της- το θέμα του χρέους. Η αντιμετώπισή του είναι «μητέρα» όλων των οικονομικών μαχών.

Η αναφορά στο χρέος γίνεται γιατί χρειάζεται δράση. Χρειάζεται δραστική αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά εμάς και σε ό,τι αφορά τους άλλους. Γιατί αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.
Θα πρέπει να πούμε, επιτέλους, στους άλλους, δηλαδή στους πιστωτές: «Το χρέος μας είναι και δικό σας χρέος και με την έννοια του χρέους και με την έννοια της υποχρέωσης». Προτείνουμε ουσιαστική λειτουργία της Ευρωζώνης με έκδοση Ευρωομολόγου.

Σε ότι αφορά εμάς η λύση δεν είναι να γίνουμε φτωχότεροι, η λύση δεν είναι να παράγουμε φτώχεια, δεν είναι να παράγουμε συρρίκνωση. Η λύση είναι να παράγουμε πλεόνασμα.
· Τα έσοδα ξέφυγαν. Φοροδιαφυγή. Ο κόσμος δεν αντέχει την αδικία κάποιοι να πληρώνουν και κάποιοι να φοροδιαφεύγουν.
· Δημόσια περιουσία. Πρέπει να γίνει καταγραφή. Πρέπει να γίνει η αξιοποίησή τους.
· Πλεόνασμα: Χρειαζόμαστε πλεόνασμα στις εξαγωγές για να μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία.
· Δημιουργία παραγωγής και αύξηση της παραγωγικότητας. Χρειάζεται να λειτουργήσει το ΕΣΠΑ να προχωρήσει η Περιφερειακή ανάπτυξη, να δοθούν αρμοδιότητες στους Περιφερειάρχες, να προχωρήσουν τα ΣΔΙΤ.

Η Ελλάδα χρειάζεται αναπτυξιακή πολιτική, να επενδύσουμε στην ελπίδα και όχι στο φόβο. Με αυτές τις προϋποθέσεις ο Προϋπολογισμός μπορεί να είναι ένα θετικό βήμα και να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: