Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Τιμή ασφαλείας το «πενηντάρικο» στο βαμβάκι, εγγυήσεις Σκανδαλίδη για τη συνδεδεμένη


Τους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας να πωλούν το βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια πάνω από τα 50 λεπτά το κιλό, προέτρεψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης στον ανοιχτό διάλογο με τους αγρότες, που εγκαινίασε στη Λάρισα, διότι, όπως είπε, αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχει μια θετική συγκυρία στη τιμή του βαμβακιού σε διεθνές επίπεδο, την οποία και θέλουμε να αξιοποιήσουμε υπέρ των παραγωγών. Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο εγγυάται την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς.
Ο Υπουργός, παρουσίασε και τους νέους όρους που επιβάλλονται στην αγοραπωλησία του προϊόντος, με στόχο την διαφάνεια και την εξασφάλιση του παραγωγού.
Έτσι, κάθε εκκοκκιστήριο είναι υποχρεωμένο να αναρτά στην πρόσοψη του, κάθε μέρα, τη χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος και ταυτόχρονα την τιμή, με την οποία θα αγοράζει το ίδιο από τους παραγωγούς.
Οι ίδιες τιμές θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι παραγωγοί που παραδίδουν βαμβάκι θα υπογράφουν συμβόλαιο με το εκκοκκιστήριο, στο οποίο μεταξύ των άλλων θα αναγράφεται και η τιμή αγοράς.
Τα εκκοκκιστήρια, τα οποία δεν θα τηρούν τις προϋποθέσεις ή καταστούν υπερήμερα στις πληρωμές των παραγωγών θα επιβάλλονται πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από 5.000 ευρώ για κάθε μέρα.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, ξεκαθάρισε επίσης ότι θα εξασφαλιστεί η καταβολή της συνδεδεμένης επιδότησης. Στην ποσότητα των 200 κιλών ανά στρέμμα, που είναι αναγκαία για την καταβολή της συνδεδεμένης επιδότησης, θα συνυπολογίζεται και ενδεχομένως ζημιά από το πράσινο σκουλήκι.
Κάλεσε επίσης, τους βαμβακοπαραγωγούς να προχωρήσουν φέτος στις παραδόσεις του προϊόντος στα εκκοκκιστήρια γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι ζήτημα υποχρέωσής τους απέναντι στην εθνική οικονομία».
Αναφέρθηκε ακόμη, στα ζητήματα- προβλήματα που υπάρχουν στα αγροτικά προϊόντα, όπως στον καπνό, στα σταφύλια, στο κρασί, στη νιτρορύπανση, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων στην κτηνοτροφία, στην καταβολή εξισωτικών αποζημιώσεων και για το 2011 καθώς και στην πληρωμή των νέων αγροτών ως 15 Οκτώβρη. Σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις, ο Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρθηκε, στην έγκριση της Επιτροπής, να πληρωθούν για πρώτη φορά γρήγορα οι έλληνες αγρότες, χωρίς ταμειακές διευκολύνσεις από ελληνικές τράπεζες, αλλά απευθείας από εισροές πόρων από την Ε.Ε.
Μίλησε επίσης, για την επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και ανακοίνωσε ότι στις επόμενες 15 μέρες θα γίνει η νέα προκήρυξη για τα σχέδια βελτίωσης των καλλιεργειών των αγροτών.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, αναφέρθηκε και στο μέλλον της ελληνικής γεωργίας λέγοντας πως «στόχος μας είναι το ΥΠΑΑΤ να ξαναγίνει το Υπουργείο της ελληνικής γεωργίας». Και πρόσθεσε «εργαζόμαστε το 2011, 2012, 2013 με συνέπεια για τη νέα μέρα της ελληνικής γεωργίας, την οποία θα προσδιορίσουν μεγάλες εξελίξεις που θα έχουμε το 2014, όπως η έναρξη της νέας ΚΑΠ, η Προεδρία της Ελλάδας το 2014, η υλοποίηση των υποδομών του Δ΄ ΚΠΣ, η λήξη της θητείας της Κυβέρνησης και ο αναγκαίος απολογισμός που πρόκειται να γίνει».
Κλείνοντας, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε πως η παραγωγή τροφίμων είναι θέμα ύψιστης εθνικής ασφάλειας «γι αυτό στρεφόμαστε σταθερά στο αγροτοδιατροφικό μοντέλο». Τα γενικά χαρακτηριστικά αυτού του μοντέλου είναι η ποιότητα των προϊόντων η ονομασία προέλευσής τους, η προστιθέμενη κάθε φορά αξία, η ασφάλεια όσων αφορά τους παραγωγούς και τους καλλιεργητές, η αειφορία και η πράσινη ανάπτυξη. Πηγή http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: