Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Καλοκαίρι 2010: Ανακαλύψτε τους θησαυρούς της πατρίδας μας!




Μπορεί να… φάνηκε πως «επιστέψαμε», αλλά το καλοκαίρι μόλις που μέσασε, γι` αυτό και «σπάμε» - για άλλη μια φορά - τα «σύνορα» της πόλης και του νομού μας για να αναδείξουμε μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη που είχαμε την τύχη να δούμε πρόσφατα από κοντά ανάμεσα στις δραστηριότητες του φετινού καλοκαιριού. Το Orchomenos Press – με την βοήθεια του Θρακιώτη ξεναγού κ. Αντώνη Γιαννίδη από την «Λέων Tours» - σας … ταξιδεύει στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην περιοχή που ανήκει σήμερα στο Δήμο Κυπρίνου και βρίσκεται κοντά στα χωριά Μικρή Δοξιπάρα, Ζώνη και Χελιδόνα.
Εκεί, όπου στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. τέσσερα μέλη μιας πλούσιας οικογένειας γαιοκτημόνων που πέθαναν διαδοχικά, αποτεφρώθηκαν και ενταφιάστηκαν στο ίδιο σημείο, κοντά στο δρόμο που οδηγούσε από την Αδριανούπολη στη Φιλιππούπολη. Στην ίδια θέση κατασκευάστηκε σταδιακά μεγάλος τύμβος, για να διατηρηθεί ανά τους αιώνες ζωντανή η μνήμη των νεκρών. Με την ανασκαφή εντοπίστηκαν τέσσερις μεγάλοι λάκκοι που περιείχαν τα υπολείμματα των καύσεων τριών ανδρών και μιας γυναίκας μαζί με πολυάριθμα αντικείμενα που τους συνόδευαν στον άλλο κόσμο, όπως πήλινα, γυάλινα και χάλκινα αγγεία, χάλκινοι λυχνοστάτες και λυχνάρια, χάλκινα φανάρια, όπλα, κοσμήματα, ξύλινα κιβωτίδια κ.ά. Οι πέντε άμαξες με τις οποίες μεταφέρθηκαν οι νεκροί στην περιοχή του τύμβου, ενταφιάστηκαν στον ίδιο χώρο μαζί με τα υποζύγιά τους. Δίπλα τους τάφηκαν άλλα πέντε άλογα. Σε όλες τις άμαξες διατηρούνται τα μεταλλικά λειτουργικά και διακοσμητικά στοιχεία, ενώ σε δύο από αυτές διατηρούνται και αποτυπώματα των ξύλινων τμημάτων τους. Η έρευνα στον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης άρχισε το 2002 από τη ΙΘ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης, περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, με υπεύθυνους αρχαιολόγους τον Διαμαντή Τριαντάφυλλο, Διευθυντή τότε της Εφορείας και τη Δόμνα Τερζοπούλου. Μέχρι σήμερα οι εργασίες χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Αξίζει να διαβάσετε αναλυτικότερα στο http://www.mikridoxipara-zoni.gr... αλλά και να ακούσετε μέρος από την ξενάγηση όπως την καταγράψαμε με την κάμερά μας…
Καλή συνέχεια!












Δεν υπάρχουν σχόλια: