Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

100 αιτήσεις/μέρα για δάνεια στα φωτοβολταϊκά


Με ρυθμό 100 αιτήσεων την ημέρα κινείται η αγορά των δανείων για τη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών στις στέγες, που αναδεικνύεται ως η ανερχόμενη δραστηριότητα, που κινεί αυτή τη στιγμή τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις αλλά και τη ζήτηση από την πλευρά των ιδιωτών. Το σύνολο σχεδόν των εμπορικών τραπεζών έχει σχεδιάσει προϊόντα δανειοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, που συμπληρώνονται από ευρύτερα προγράμματα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.
Τα πράσινα δάνεια είτε αφορούν την εξοικονόμηση είτε την παραγωγή ενέργειας, προσφέρονται με τη μορφή ενός απλού καταναλωτικού δανείου, που συνήθως έχει ευνοϊκό επιτόκιο έως και 3 μονάδες χαμηλότερο από το μέσο δάνειο, ενώ διαδεδομένα είναι και τα προγράμματα με υποθήκη, που εξασφαλίζουν ευνοϊκή τιμολόγηση στο επίπεδο ενός στεγαστικού ή επισκευαστικού δανείου. Τα δάνεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προσφέρονται επίσης με τη δυνατότητα εκχώρησης της σύμβασης, που υπογράφει ο κάτοχος του φωτοβολταϊκού συστήματος με τη ΔΕΗ σε συνδυασμό με τη δυνατότητα χρηματοδότησης έως και 100% του κόστους αγοράς και εγκατάστασης, γεγονός που επιτρέπει σε κάποιον να ξεκινήσει την επένδυση χωρίς ίδια κεφάλαια.
Στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, αναγκαία προϋπόθεση είναι η ύπαρξη κατοικίας για την εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων στη στέγη με μέγιστη συνολική ισχύ μέχρι 10 kw. Εάν πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος, ενώ εάν κάποιος έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης μιας ταράτσας, μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του το σύστημα, εφόσον το επιτρέπει ο κανονισμός του οικήματος.
Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα συνδέεται με τον μετρητή της ΔΕΗ της κατοικίας του και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον ίδιο. Η ενέργεια που θα παράγεται θα πωλείται στη ΔΕΗ έναντι 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα με εγγύηση 25 χρόνων για όσες αιτήσεις υποβληθούν έως το τέλος του 2011. Ο πελάτης θα συνεχίσει να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ στην τιμή που το αγοράζει και σήμερα (περίπου 0,08 - 0,12 ευρώ την κιλοβατώρα), έχοντας παράλληλα έσοδο από το ρεύμα που πουλάει. Η μεγιστοποίηση του οφέλους για τον ιδιώτη υπαγορεύει την εκμετάλλευση στο έπακρο της δυνατότητας που δίνεται από το κράτος μέσα από την εγκατάσταση και των 10 KW, λαμβάνοντας υπόψη τα τετραγωνικά της ταράτσας ή τη σκεπή του για την κάλυψη που απαιτείται. Ετσι σε μια ταράτσα 150 τ.μ. όπου μπορεί να εγκατασταθεί ένα σύστημα 10 KW και υπολογίζοντας ένα ενδεικτικό κόστος εγκατάστασης 45.000 ευρώ, ο ενδιαφερόμενος θα παράγει ετησίως 13.500 kwh και θα έχει ετήσιο εισόδημα 7.400 ευρώ περίπου. Η χρηματοδότηση της επένδυσης για ένα ισόποσο δάνειο διάρκειας 20 χρόνων και με επιτόκιο 7%, μεταφράζεται σε ένα ετήσιο κόστος αποπληρωμής 4.200 ευρώ, επιτρέποντας την αποκόμιση εσόδου της τάξης των 3.200 ευρώ τον χρόνο.
Αντίστοιχα τα προγράμματα ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, έχουν σχεδιαστεί με ένα μέσο ετήσιο κόστος περί των 15.000 - 20.000 ευρώ και σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες το ποσό που εξασφαλίζει ανά έτος ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι ικανό να αποπληρώσει τη δόση του δανείου. Πηγή www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: