Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Στο ΦΠΑ των αγροτών ... επιστρέφει η Βάσω Τσόνογλου - Βυλλιώτη

Ερώτηση στην Μπιρμπίλη και για το Δασικό Φυτώριο Δήμου Αλιάρτου
Ερώτηση με θέμα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε ότι αφορά την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες κατέθεσε προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Βουλευτής Βοιωτίας Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
Αθήνα, 6 Ιουλίου 2010
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Μπατζελή
ΘΕΜΑ: Πρόβλημα με την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του Ν. Βοιωτίας

Ο Νομός Βοιωτίας είναι ένας από τους κατεξοχήν αγροτικούς νομούς όπως άλλωστε είναι γνωστό. Οι αγρότες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του βοιωτικού λαού και βιώνουν καθημερινά τις δυσκολίες της ελληνικής υπαίθρου. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται είναι αντίξοες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σοβαρά με αποτέλεσμα να πολλές φορές να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα με το οποίο έχουν έρθει αντιμέτωποι οι αγρότες είναι η παρακράτηση της επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών από τις ΔΟΥ.
Οι αγρότες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την επιστροφή ΦΠΑ από τις αγορές αγαθών και λήψης υπηρεσιών που οι ίδιοι έκαναν χρήση. Ακολουθώντας το Ν. 3842/2010 πολλοί αγρότες υπέβαλλαν στις κατά τόπους ΔΟΥ όπου και υπάγονται δηλώσεις ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, χωρίς όμως να δοθεί λύση και κατ’ επέκταση χωρίς να επιστραφεί το ΦΠΑ που τους αναλογεί. Αντιθέτως οι ΔΟΥ συμψηφίζουν στις συνολικές οφειλές των αγροτών και το ΦΠΑ με αποτέλεσμα η οικονομική κατάσταση των αγροτών να δυσχεραίνει σε μία δύσκολή περίοδο που διανύει η χώρα μας και οι αγρότες να οδηγούνται στην απόγνωση.
Ερωτάται η κα Υπουργός:
Πότε προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί στην επιστροφή του ΦΠΑ προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η πολύπαθη ομάδα του αγροτικού κόσμου;

Η Βουλευτής
Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη
Παράλληλα, ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη.
Θέμα της ερώτησης το Δασικό Φυτώριο Δήμου Αλιάρτου.
Η ερώτηση έχει ως εξής:

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2010
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: 1. Την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Κ. Μπιρμπίλη
2. Τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κο. Δ. Ρέππα

ΘΕΜΑ: Δασικό Φυτώριο Δήμου Αλιάρτου

Το Δασικό Φυτώριο Αλιάρτου είναι το μοναδικό δασικό φυτώριο που λειτουργεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και καλύπτει όλες τις ανάγκες των αναδασωτικών έργων και των έργων αποκατάστασης Πρασίνου (Δημόσιος Τομέας, Ο.Τ.Α, Φορείς, Πολίτες κ.λ.π).
Η μέχρι τώρα λειτουργία του καλυπτόταν είτε από πιστώσεις του Προγράμματος Επενδύσεων (Π.Δ.Ε) είτε από ενισχύσεις προερχόμενες από τον Ειδικό Φορέα Δασών.
Μέχρι και σήμερα όμως καμία οικονομική ενίσχυση-πίστωση δεν έχει διατεθεί στο Δασικό Φυτώριο Αλιάρτου, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να είναι αδύνατη παρόλο το γεγονός ότι η σχετική μελέτη έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές.
Τα ίδια από άποψη πιστώσεων ισχύουν και για την συντήρηση του Δασικού Οδικού Δικτύου, με άμεση συνέπεια την δημιουργία προβλήματος αναφορικά με την ασφάλεια των δασών του Νομού Βοιωτίας.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:
1) Πότε προτίθεται να δοθεί η ενίσχυση στο Δασικό Φυτώριο Αλιάρτου καθώς αφενός τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την παραγωγή του κατάλληλου φυτευτικού υλικού και αφετέρου δεν θα διατρέξουν κίνδυνο καταστροφής και τα ήδη υπάρχοντα φυτά?
2) Πότε προτίθεται να δοθεί και η πίστωση για την συντήρηση του Δασικού Οδικού Δικτύου της περιοχής καθώς η ασφάλεια των δασών κινδυνεύει?


Η Βουλευτής

Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: