Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Με πρωτοβουλία της Βάσως Τσόνογλου ενημέρωση για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων σε Θήβα και Ορχομενό


Με την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε.» κα Ντόρα Γαλάνη (φωτογραφια) συναντήθηκε πρόσφατα στο γραφείο της στην Αθήνα η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Βοιωτίας κα Βάσω Τσόνογλου Βυλλιώτη σε συνέχεια του ενδιαφέροντός της για να ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών του Νομού μας και ειδικότερα της Θήβας και του Ορχομενού. Στην πρόσκληση της κας Τσόνογλου ανταποκρίθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ορχομενού και μέλος της επιτροπής παρακολούθησης της Τεχνικής Έκθεσης των Προτάσεων Κυκλοφοριακού Ανασχεδιασμού –Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις και Περιβαλλοντικές Αναπλάσεις στην πόλη του Ορχομενού κ. Λάμπρος Ρόδης, όπου από κοινού ανέλυσαν τις προοπτικές για την άμεση ανάδειξή τους.

Στόχος της συνάντησης ήταν η καλλιέργεια μιας τακτικότερης επαφής – στο πλαίσιο αρχικά της ενημέρωσης – για την εταιρεία που υλοποιεί κατά βάση το πρόγραμμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, αλλά ως Ανώνυμη Εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο (Υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ) ενδιαφέρεται να παρέμβει και σε παρόμοιους αρχαιολογικούς χώρους αντίστοιχου ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με την πρόταση της κας Τσόνογλου, τέτοιοι χώροι υπάρχουν σήμερα στην πόλη της Θήβας αλλά και στην πόλη του Ορχομενού, εξ` ού και η παρουσία του κ. Ρόδη ως εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας.
Η κα Γαλάνη ενημερώθηκε γραπτά και προφορικά σε πολύ μεγάλο βαθμό για την εικόνα των χώρων αυτών και των δράσεων ή πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί από τις Δημοτικές Αρχές και των δύο περιοχών.
Ειδικότερα, όσον αφορά την πόλη του Ορχομενού, η κα Γαλάνη ζήτησε να ενημερωθεί λεπτομερέστερα για την Τεχνική Έκθεση των Προτάσεων Κυκλοφοριακού Ανασχεδιασμού –Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις και Περιβαλλοντικές Αναπλάσεις στην πόλη του Ορχομενού που διενεργεί για λογαριασμό του Δήμου το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Εργαστήριο Οδοποιίας, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε – ύστερα από την πρόταση της κυρίας Τσόνογλου – σχετικά με την πορεία του έργου της χρηματοδότηση της αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού», η οποία καθυστερεί προκειμένου το μνημείο να αποκτήσει την παλιά του αίγλη.
«Η χρηματοδότησή της εντάχθηκε αρχικά στο Γ` ΚΠΣ, στην συνέχεια απεντάχθηκε ενώ εντάχθηκε εν νέου προς χρηματοδότηση από τα κονδύλια του ΥΠ.ΠΟ του ΕΣΠΑ 2009 – 2013. Ωστόσο, σήμερα δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει η χρηματοδότησή της σχετικής μελέτης, η οποία και θα συμβάλλει στην οριστική αποκατάσταση του μνημείου της Σκριπούς» είπε χαρακτηριστικά στην κα Γαλάνη η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Βοιωτίας.
«Τέλος, θέλουμε να σας κάνουμε γνωστό πως η ενορία της Σκριπούς ενδιαφέρεται να διασώσει από τη φθορά του χρόνου και τον βυζαντινό ναό του Αγίου Σώζοντος που βρίσκεται στην πλατεία Αθάμαντος και φέτος συμπληρώνει 1000 χρόνια ζωής. Επίσης έχει πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη και έχει εγκριθεί από το Κ.Α.Σ. όμως είναι άγνωστο εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ποσό των 200.000 περίπου χιλιάδων ευρώ που απαιτείται για την σωτηρία ενός ακόμη σπάνιου μνημείου για τον τόπο μας, ήταν μια ακόμη υποσημείωση της κας Τσόνογλου για τα μνημεία του Ορχομενού.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε πολύ καλό κλίμα με την κα Γαλάνη να οργανώνει στο άμεσα μέλλον μια επί τόπου επίσκεψή της στη Θήβα και τον Ορχομενό, προκειμένου ιδίοις όμασι να διαπιστώσει τη δυνατότητα και το μέγεθος των αναγκαίων παρεμβάσεων.

Ποια είναι η ΕΑΧΑ
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1997 (ΦΕΚ 909/15.10.97) και είναι Ανώνυμη Εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο (Υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ). Έδρα της Εταιρείας είναι ο Δήμος Αθηναίων και η διάρκειά της είναι δεκαετής. Σκοπός της Εταιρείας είναι η υλοποίηση του προγράμματος της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας όπως εξειδικεύεται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων. Για την επίτευξη των στόχων της η ΕΑΧΑ Α.Ε. μπορεί:1. Να εκπονεί μελέτες που εξειδικεύουν ή συμπληρώνουν την υπάρχουσα προμελέτη για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ή να αναθέτει την ολική ή μερική εκπόνηση τέτοιων μελετών. 2. Να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται το πρόγραμμα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, όσον αφορά στα θέματα μελετών και εκτέλεσης έργων.3. Να αναλαμβάνει την εκτέλεση και την επίβλεψη ή την ανάθεση σε τρίτους όλων των απαιτούμενων για την υλοποίηση του προγράμματος έργων4. Να εισηγείται όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις και εγκρίσεις (πολεοδομικές, κυκλοφοριακές κλπ).5. Να εκπονεί προδιαγραφές και προκηρύξεις εκδηλώσεως ενδιαφέροντος για τις προς ανάθεση μελέτες και να συντάσσει τεύχη δημοπράτησης έργων προς εκτέλεση στα πλαίσια του προγράμματος. Έργο της είναι η «Ανάπλαση - Διαμόρφωση της οδού Μακρυγιάννη» που εκτελείται στο πλαίσιο της εγκεκριμένης μελέτης και περιλαμβάνει ανάπλαση της οδού Μακρυγιάννη και τμήματος της οδού Λεμπέση. Η ΕΑΧΑ Α.Ε. διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνουσα Σύμβουλο την κα Γαλάνη Ντόρα, Αρχιτέκτων μηχανικός – Πολεοδόμος. Στο Δ.Σ. εκπροσωπούνται τα δύο εποπτεύοντα Υπουργεία (ΥΠΕΚΑ και ΥΠΠΟΤ) με τρία μέλη έκαστο και με ένα μέλος ο Δήμος Αθηναίων. Ένατο μέλος ορίζεται ο Διευθυντής της Εταιρείας (Πήγη: http://www.astynet.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια: