Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Οι θέσεις του Δημήτρη Βαγενά για το Σχέδιο Καλλικράτης…


Του Δημήτρη Βαγενά*

«Κύριε Πρόεδρε,
Η σημερινή συνεδρίαση είναι σταθμός στην ιστορία του τόπου, γιατί έχει άμεση σχέση με την πορεία και το μέλλον του.
Στις μέρες μας δημιουργείται ένας νέος θεσμός με τη συνένωση των Δήμων που στόχο έχει τη δομική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση του κράτους.
Τα τελευταία 12 χρόνια η Αυτοδιοίκηση λειτούργησε σ’ ένα πλαίσιο που ορίστηκε από την Κρατική περιφέρεια -τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση- και τους Πρωτοβάθμιους Οργανισμούς.
Στόχος ήταν η αναβάθμιση του διοικητικού συστήματος ούτως ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό στις ανάγκες της εξυπηρέτησης του πολίτη και του Δημόσιου συμφέροντος γενικότερα. Αυτό το πλαίσιο ονομάστηκε «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ».
Ο Δήμος Ορχομενού ( ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΣ πλέον) εξασφάλισε την προμήθεια μηχανημάτων όπως Γκρέιντερ – λεωφορείο κ.ά.
 Τα προγράμματα ΕΠΤΑ και ΘΗΣΕΑΣ μας έδωσαν όγκο χρημάτων.
 Το «Βοήθεια στο σπίτι» ένα πρόγραμμα που ανακούφισε τον πόνο των προχωρημένης ηλικίας ατόμων.
 Προέβη σε προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού για τη στελέχωση των Διοικητικών και Τεχνικών Υπηρεσιών και συντέλεσε στην αναβάθμισή τους.
 Δημιούργησε το Κ.Ε.Π. για την εξυπηρέτηση του Πολίτη.
 Εφάρμοσε το «διπλογραφικό λογιστικό» σύστημα και την «μηχανογραφική λογιστική» διαδικασία.
 Αναπτυξιακά έργα μέσω ΣΔΙΤ που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου και τέλος την περίφημη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ που μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε έργα και χρήματα, και μας εξασφαλίζει, βάσει των προϋποθέσεων, την αυτοδυναμία στην ένταξή μας στο πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Σας θυμίζω ότι Διαχειριστική Επάρκεια έχουν μόνο 3 Δήμοι στον Νομό μας.
Κύριε Πρόεδρε,
Ο Καποδίστριας συντέλεσε στο να υπάρχει σταθερότητα και εσωτερική συνοχή. Λειτούργησε σαν συνεκτικός ιστός και έκανε τα δημοτικά διαμερίσματα να συμβάλλουν στη συνοχή ενός ΟΛΟΥ. Ενώ παράλληλα εξασφάλισε μια συνεκτική κοινωνία -μια αλληλέγγυα κοινωνία- μια πολιτισμένη κοινωνία.
Τώρα η Πολιτεία προχωράει στον επανασχεδιασμό της Αυτοδιοίκησης, καταργώντας τον ένα βαθμό, αυτόν της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ορίζοντας την αιρετή περιφερειακή διοίκηση και τους μεγάλους Δήμους.
Μ’ αυτούς τους δύο βαθμούς, θέλει να έχει ένα επιτελικό κράτος με αποκεντρωμένα όργανα που θα εξασφαλίζει:
1. τη διαφάνεια
2. την αξιοκρατία στις προσλήψεις
3. τη συμμετοχή του πολίτη
4. την εξυπηρέτηση του πολίτη
5. άριστη διαχείριση
6. αναπτυξιακή προοπτική
Στοιχεία για τα οποία ο Δήμος μας είναι περήφανος, είτε γιατί τα έχει πραγματοποιήσει, είτε γιατί είναι στο δρόμο της πραγματοποίησής τους.
Κύριε Πρόεδρε,
Το πρόγραμμα αυτό σε κάποιους δημιουργεί ανασφάλειες.
Άνθρωποι που ποτέ δεν ασχολήθηκαν με τα προβλήματα του τόπου, σήμερα, αναζητούν ΡΟΛΟ και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ενταχθεί ο Δήμος μας σ’ ένα μεγαλύτερο Δήμο.
Ό,τι χειρότερο για την κοινωνία μας.
Κάποιοι άλλοι (όχι βέβαια από τον Δήμο μας) που όψιμα απέκτησαν ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση επιμένουν ανόητα να αυξήσουν την πληθυσμιακή τους δύναμη έναντι άλλων, βάζοντας τον Δήμο μας σαν ουρά στον δικό τους Δήμο.
Αγκαλιάζοντας το τοπικό Διαμέρισμα του Κάστρου (όπως και οι ίδιοι αποφάσισαν) θα περπατήσουμε το δρόμο της ευημερίας.
Θα παλέψουμε μαζί – ενωμένοι, για μια κοινωνία αλληλέγγυα, μια κοινωνία με προοπτική.
Κύριοι συνάδελφοι,
Πιστεύω ότι η σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποτελέσει εφαλτήριο για τη δυναμική διεκδίκηση της αυτονομίας του Δήμου και την απαρχή της αναπτυξιακής πορείας προς τον 21ο αιώνα.
Σας ευχαριστώ»


* Ο Δημήτρης Βαγενάς είναι Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης «Ορχομενός ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» και Αντιπρόεδρος του ΔΣ. Οι απόψεις του εκφράστηκαν στο ΔΣ της περασμένης Παρασκευής, 29 Ιανουαρίου 2010 σχετικά με τη συζήτηση για το Σχέδιο Καλλικράτης και τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: