Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Με λαμπρότητα και φέτος η εορτή του Οσίου Λουκά




Φωτογραφίες Χρήστος Λουκάς – Studio HELEN

Ευχές για την επέτειο από τη συμπλήρωση
2 ετών από την ιστορική εκλογή του κκ. Ιερωνύμου


Μεγάλη η χάρη του Οσίου Λουκά του Στεριώτη, ιδρυτού και προστάτου ενός από τα σημαντικότερα Βυζαντινά μοναστήρια της χώρα μας και το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημεία του τόπου μας, η εορτή του οποίου πανηγυρίζετε κάθε χρόνο με λαμπρότητα στις 7 Φεβρουαρίου. Παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου και επί 30 περίπου έτη Ηγουμένου της Μονής, του νέου Ηγουμένου π. Χρύσανθου και άλλων Αρχιερέων τελέστηκε το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2009 Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός καθώς και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής παρουσία δεκάδων πιστών από τις γύρω περιοχές. Η φετινή εορτή μάλιστα συνέπεσε με την επέτειο συμπλήρωσης 2 χρόνων από την ενθρόνιση του Μακαριοτάτου κκ. Ιερωνύμου στον Θρόνο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθήνων.

Πανηγυρική, λοιπόν, και φέτος η εορτή του Οσίου στο ομώνυμο αντρικό μοναστήρι, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής, εκπρόσωποι της α` βάθμιας και β` βάθμιας εκπαίδευσης Νομού Βοιωτίας, εκπρόσωποι της ηγεσίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, Εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων καθώς και Υπηρεσιών του Νομού μας και ασφαλώς πλήθος πιστών απ όλη τη Στερεά Ελλάδα.
Θυμίζουμe πως ο Όσιος Λουκάς στο Στείρι της Βοιωτίας είναι Βυζαντινό μοναστήρι, στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα, ανάμεσα στη Βοιωτία και τη Φωκίδα. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 152 χλμ. Ιδρυτής του είναι ο Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην περιοχή το 946 μ.Χ. και άρχισε την ανοικοδόμηση της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, δίπλα στο κελί του, την οποία όμως δεν τελείωσε εξαιτίας του θανάτου του (953 μ.Χ.). Συνεχίστηκε η ανοικοδόμηση της εκκλησίας από τους συνασκητές του και τους μαθητές του με την ενίσχυση πολλών πιστών. Αργότερα, το 1011 μ.Χ., χτίστηκε και ο δεύτερος μεγάλος ναός, το καθολικό, από τον ηγούμενο Φιλόθεο και τους μοναχούς Γαβριήλ, Γρηγόριο, Πέτρο κ.ά., που αφιερώθηκε στον Όσιο Λουκά και όπου τοποθετήθηκε η λειψανοθήκη του.
Το μοναστήρι σήμερα αποτελείται από δυο ναούς με την κρύπτη, την τράπεζα, τον πύργο του κωδωνοστάσιου και τα κελιά με τους βοηθητικούς χώρους. Η κεντρική πύλη βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνιά της ανατολικής αυλής. Σώζονται λίγα παλιά κελιά, μικρά, καμαροσκέπαστα, με ξύλινες πόρτες και παράθυρα στην πρόσοψη. Ακόμα υπάρχει κι ένας ψηλός τετράγωνος πύργος, που την τωρινή του μορφή την πήρε το 19ο αι., όταν τοποθετήθηκε και το ρολόι. Στη μέση του χώρου του μοναστηριού υψώνονται οι δυο ναοί: της Παναγίας και του Οσίου Λουκά.
Στο μοναστήρι βρίσκονται εικόνες σπουδαίων ζωγράφων, όπως του Χαλκιόπουλου, του Μιχαήλ Δαμασκηνού κ.ά., και στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται πολύτιμα αντικείμενα, όπως τα άμφια, η μίτρα και η ποιμαντορική ράβδος του επισκόπου Σαλώνων Ησαία κ.ά.
Κάτω από το ναό του Οσίου Λουκά βρίσκεται η κρύπτη, που είναι αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα και είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Εκεί βρίσκεται και ο τάφος του Οσίου Λουκά, καθώς και άλλοι δυο τάφοι, που θεωρούνται τάφοι αυτοκρατόρων, αλλά μάλλον ανήκουν σε ηγούμενους της μονής.
ΠΗΓΗ Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: