Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Κακά μαντάτα για τις καλλιέργειες σε Βοιωτία και Εύβοια


Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία-σοκ για συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου πάνω από τα όρια στη Μεσσαπία Ευβοίας μετά απο έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναφορικά με τις μολυσμένες καλλιέργιες στους νομούς Εύβοιας και Βοιωτίας αναφέρει αναλυτικά: ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της έρευνας από το Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανατέθηκε από την Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε., αναλύσεις διενεργήθηκαν και σε λαχανικά που καλλιεργούνται στους Νομούς Ευβοίας και Βοιωτίας. Όπως φαίνεται στα αποτελέσματα, σε μαρούλια φυτωρίου ανιχνεύθηκαν έως 3,6 μικρογραμμάρια ανά κιλό ξηρών φύλλων. Επιπλέον, στα φύλλα λάχανου οι συγκεντρώσεις έφτασαν τα 1,8 μικρογραμμάρια ανά αποξηραμένο κιλό. Πάντως, μερίδα ειδικών επιφυλάσσεται για την εγκυρότητα των μετρήσεων, καθώς «στην προετοιμασία του δείγματος πριν από την ανάλυση χρησιμοποιούνται πυκνά οξέα τα οποία μετατρέπουν το χρώμιο σε εξασθενές, αλλοιώνοντας ως εκ τούτου το αποτέλεσμα προς τα πάνω». Ωστόσο, σύμφωνα με παλαιότερες διεθνείς έρευνες, στο σπανάκι που καλλιεργείται σε εδάφη με περιεκτικότητα έως και 135.000 μικρογραμμάρια τρισθενούς και εξασθενούς χρωμίου ανά κιλό χώματος, οι συγκεντρώσεις της καρκινογόνου ουσίας φτάνουν τα 3.100 μικρογραμμάρια ανά κιλό. Περισσότερα στο http://www.viwtika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: