Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Αυστηροί έλεγχοι στο βαμβάκι, εντός Φεβρουαρίου η νέα ΚΥΑ


Εντός του Φεβρουαρίου θα υπογραφεί η ΚΥΑ για την καλλιέργεια βαμβακιού, προανήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή σε συνάντησή της με συνεταιριστικούς και ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην αγορά βαμβακιού. Η κα Μπατζελή προϊδέασε ότι θα ενσωματώσει στην ΚΥΑ προτάσεις αγροτών και εκκοκκιστών στην κατεύθυνση στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας.
Η εκτίμηση που υπάρχει και αναφέρθηκε στη σύσκεψη είναι ότι λόγω της υψηλής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι (80,5 ευρώ το στρέμμα) και της καλής τιμής (30 λεπτά κατά μ.ο.) θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Έτσι, ενώ το 2009 καλλιεργήθηκαν 2 εκατ. 390 χιλ. στρ., φέτος εκτιμάται ότι μπορεί να καλλιεργηθούν έως και 3 εκατ., γεγονός το οποίο - εφ' όσον οι εκτιμήσεις επαληθευτούν - θα οδηγήσει σε μείωση της συνδεδεμένης στα 54 ευρώ το στρέμμα με αποτέλεσμα να πληγούν οι πραγματικοί παραγωγοί.«Στόχος μας είναι ο παραγωγός να εισπράττει τον κόπο του», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός κ. Μιχάλης Καρχιμάκης προαναγγέλλοντας αυστηρούς ελέγχους από τον Μάιο.
«Είμαστε σε διαρκή, καθημερινό διάλογο με τους φορείς για την οργάνωση της αγοράς. Θέλουμε τον υγιή ανταγωνισμό, θέλουμε ο αγρότης να μην είναι ούτε επαίτης ούτε υπόδουλος ούτε όμηρος», πρόσθεσε.
«Έλεγχοι υπάρχουν, οι μηχανισμοί είναι ελλιπείς. Πρέπει να βρεθούν οι τσαρλατάνοι και να επιβληθούν ποινές», δήλωσε από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ Λάρισας κ. Χρήστος Σιδερόπουλος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΚΗ κ. Θανάσης Μετλάρης πρότεινε να εξοφλούνται οι παραγωγοί 30-40 ημέρες μετά την παράδοση του προϊόντος καθώς και να είναι υποχρεωτική η «τιμή ημέρας», δηλαδή να υπάρχει συγκεκριμένη τιμή πώλησης του προϊόντος. Πηγή www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: