Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Επανέρχεται στη γρίπη Η1Ν1 ο Μιχάλης Γιαννάκης


Κατέθεσε κοινή ερώτηση προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κοινή Ερώτηση με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ο Βουλευτής Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννάκης, σχετικά με τις δόσεις εμβολιασμού για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης Η1Ν1. Στη σχετική ερώτηση, ο Μιχάλης Γιαννάκης ζητά ενημέρωση από την αρμόδια Υπουργό για τις δόσεις εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα και ζητά τη διενέργεια απολογισμού αλλά και ενημέρωση για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με τα αδιάθετα εμβόλια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2010
ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ : «Γρίπη Η1Ν1 στην Ελλάδα»
Κυρία Υπουργέ,
Η αντιμετώπιση της νέας γρίπης τύπου Α εξακολουθεί να είναι θέμα προτεραιότητας της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα πληροφορούμαστε, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει από ανεξάρτητους ειδικούς να αξιολογήσουν ενδεχόμενα λάθη στους χειρισμούς που έγιναν κατά την διάρκεια των περασμένων μηνών. Αυτά τα λάθη αφορούν κυρίως στον τρόπο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πιεζόμενος από τις φαρμακοβιομηχανίες, κήρυξε πανδημία και δημιούργησε γενικευμένο κλίμα πανικού τόσο στις Κυβερνήσεις όσο και στους πολίτες για το εύρος της νέας γρίπης.

Σαν αποτέλεσμα, η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες Χώρες του κόσμου, προχώρησαν σε μεγάλες παραγγελίες εμβολίων κατά του ιού της νέας γρίπης. Τελικά, οι προβλέψεις καταστροφικής πανδημίας δεν επαληθευτήκαν, καθώς ο ιός A (H1N1) έχει προκαλέσει παγκοσμίως τον θάνατο 13000 ανθρώπων, ενώ η Ελλάδα μετράει περί τους 120 νεκρούς.
Τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησαν κατά συνέπεια τη δημιουργία μιας επιτροπής διερεύνησης, που θα εξετάσει την απειλή των λανθασμένων πανδημιών για την υγεία. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί στο τέλος του μήνα στο Στρασβούργο. Παράλληλα, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν ήδη να ακυρώνουν ή να μειώνουν τις παραγγελίες εμβολίων, καθώς ο εμβολιασμός του πληθυσμού δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση. Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε μάλιστα, ότι θα δωρίσει πέντε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, καθώς δεν τις χρειάζεται.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ:
-Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας;
-Ποιο είναι το συνολικό κόστος για τον εμβολιασμό του πληθυσμού; Πόσα εμβόλια παραλάβαμε, πόσα διαθέσαμε, υπάρχουν αδιάθετα υπόλοιπα εμβολίων;
-Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ακύρωσης ή μείωσης των παραγγελθέντων εμβολίων;
-Μπορεί το Υπουργείο να μας δώσει συνολική εικόνα απολογισμού (οικονομικού, δράσεων κλπ) όσον αφορά στον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του ιού H1N1;

Δεν υπάρχουν σχόλια: