Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Επεκτείνει τις συμμαχίες της στην Αλγερία η Enel


Κοινοπραξία που αποτελείται από την Enel (27.5%), την Ισπανική εταιρία Repsol (52.5%) στο ρόλο του Διαχειριστή και τη γάλλο-βελγική εταιρία GDF-SUEZ (20%) υπέγραψε με την Εθνική Υπηρεσία της Αλγερίας για την εποπτεία του τομέα Έρευνας Παραγωγής Υδρογονανθράκων Alnaft και την Sonatrach, την Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου της Αλγερίας, σύμβαση για την έρευνα και εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου “South-East Illizi” στη Νοτιοανατολική Αλγερία.

Η υπογραφή της σύμβασης που έγινε παρουσία του Υπουργού Ενέργειας της Αλγερίας κ. Chakib Khelil ακολουθεί την κατακύρωση της άδειας που πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2009. Για το πεδίο «South East Illizi» προκηρύχθηκε διαγωνισμός από την Alnaft στις 27 Ιουλίου του 2009, στο πλαίσιο της «Δεύτερης πρόσκλησης υποβολής προσφορών για την ανάθεση των Συμβάσεων περί της Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων».
Η ανάθεση της συγκεκριμένης σύμβασης σηματοδοτεί την εισαγωγή της Enel στον τομέα E&Π (Έρευνας και Παραγωγής) της Αλγερίας, με στόχο την εδραίωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη χώρα. Ο Όμιλος Enel είναι ήδη ένας από τους σημαντικότερους πελάτες του αλγερινού φυσικού αερίου, αντιπροσωπεύοντας το 15% των συνολικών εξαγωγών φυσικού αερίου της χώρας βάσει σύμβασης, και βασικός εταίρος της εγχώριας εταιρίας πετρελαίου Sonatrach για τους αγωγούς φυσικού αερίου Galsi και Medgaz, για τον τελευταίο μέσω της Endesa, που συνδέουν την Αλγερία με την Ιταλία και Ισπανία.
Η σύμβαση αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη στρατηγική της Enel για την εδραίωση της ως μια καθετοποιημένης επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας με άμεση πρόσβαση σε στρατηγικά προϊόντα. Το Μάιο του 2009 μέσω της κοινοπραξίας Total Enel ανέλαβε τις έρευνες σε πεδίο στο αιγυπτιακό Δέλτα του Νείλου εντός του πλαισίου του Διεθνούς Διαγωνισμού 2008 Egas. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία ανήκει κατά 90% στην Total που έχει το ρόλο του Διαχειριστή και το υπόλοιπο 10% στην Enel. Το Νοέμβριο του 2009 η Enel αγόρασε τα ιταλικά ενεργητικά στοιχεία φυσικού αερίου της Stratic Energy Corporation, συμπεριλαμβανομένων περίπου 0,7 δισ. κυβικών μέτρων των αποθεμάτων και άλλων αδειών έρευνας. H Enel κατέχει επίσης ένα 19,6% των μετοχών της SeverEnergia, μιας ρωσικής εταιρείας με περίπου 5 δισεκατομμύρια βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου αποθεματικών υπό ανάπτυξη σε συνεργασία με την Gazprom και την Eni.

Δεν υπάρχουν σχόλια: