Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Τη Βοιωτία θα επισκεφθεί στα μέσα του Φλεβάρη ο Στ. Μπένος


Δεν είναι η πρώτη φορά που θα ασχοληθούμε με το ζήτημα της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων στην πόλη μας (Να γιατί χρειαζόμαστε στην ουσία… Αντιδήμαρχο Πολιτισμού!) αλλά ούτε και με τη σχέση που θα πρέπει να αναπτύξουμε με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» (Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού είναι εδώ; ). Μπορεί, μάλιστα, να … «απαλλαγήκαμε» από την επί τρία χρόνια αδρανή Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, αλλά και από τον νεοτοποθετηθέντα κ. Γιάννη Νταβαλούμη εξακολουθούμε να έχουμε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών μας (!).
Ωστόσο η παρούσα ανάρτηση δεν έχει να κάνει τόσο με αυτά που δεν έκαναν έως σήμερα οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι στην πόλη μας, αλλά με την πρωτοβουλία του Προέδρου των Δήμων και των Κοινοτήτων του Νομού μας και Δημάρχου Χαιρώνειας κ. Νίκου Παπαγγελή να προσκαλέσει το ΔΣ και τον Πρόεδρο του «Διαζώματος» κ. Σταύρο Μπένο (φωτογραφία) στην περιοχή μας περί τα μέσα του Φλεβάρη.
Οι ίδιες πληροφορίες μας λένε πως σκοπός της επίσκεψής του είναι η αυτοψία που θέλει ο ίδιος να κάνει τόσο στο αρχαίο θέατρο – ωδείο της πόλης μας (φωτογραφία) όσο και στο αναστηλωμένο θέατρο της γειτονικής μας Χαιρώνειας, όπου και θα καταλήξει. Σύμφωνα και με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Μπένου, στόχος και σκοπός του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» είναι η συνεργασία της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης με τις τοπικές εφορείες για την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης (θέατρα, ωδεία, εκκλησιαστήρια, στάδια), σύμφωνα και με το άρθρο 225 παράγραφος 5 Ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), στο οποίο αναπτύσσεται όλο το νομικό πλαίσιο για τη συνεργασία μέσω προγραμματικών συμβάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού με τις τοπικές κοινωνίες.

Τι είναι το ΔΙΑΖΩΜΑ…


Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» είναι κίνηση ενεργών πολιτών από όλη την Ελλάδα που είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη την αγάπη μας για τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας τα αρχαία θέατρα. Και στόχος μας η ανάδειξή τους, η εξεύρεση πόρων και όπου είναι εφικτό, η ένταξή τους στην καθημερινή ζωή του τόπου. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» εισάγει στην Ελλάδα μια νέα προσέγγιση δράσης για την επίτευξη των στόχων του, που στηρίζεται στον πολίτη και στις δικές του ενέργειες.Ανοικτό σε όλους τους πολίτες της χώρας, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» επιδιώκει να ανοίξει μια αγκαλιά για την προστασία των αρχαίων θεάτρων, αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Περισσότερα στο http://www.diazoma.gr/

ΥΓ. Η φωτογραφία του αρχαίου θεάτρου ανήκει σ` ένα νέο και ιδιαίτερα ταλαντούχο φωτογράφο, τον κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου, συνιδρυτή της ομάδας Mirror Foto - που μας την παραχώρησε από το προσωπικό του αρχείο και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι` αυτό - όπως και πολλές ακόμη σύγχρονες φωτογραφίες της πόλης μας που θα δείτε σε επόμενες αναρτήσεις μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: