Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Διευκρινήσεις από το ΥΠ. Α.Α.Τ στα αιτήματα των αγροτών!


Με σημερινό ενημερωτικό σημείωμα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρινίζει βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής τονίζοντας τα εξής:

- Το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης για το 2009 αποδίδεται στους αγρότες στο τέλος Φλεβάρη. Ο αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι καθυστερήσεις των δύο τελευταίων ετών απέδωσε.
Ταυτόχρονα η δουλειά που γίνεται, φέρνει τις επιδοτήσεις του 2010 στην ώρα τους, δηλαδή, μέσα στο 2010 οι αγρότες θα λάβουν αθροιστικά για την ενιαία ενίσχυση το ποσό των 5,3 δις € περίπου.
Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης κλείνει οριστικά το ζήτημα της αβεβαιότητας στο χρόνο καταβολής της ενίσχυσης.
- Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Πιο συγκεκριμένα, στον Προϋπολογισμό του 2010 έχει εγγραφεί το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ από το 7 στο 11%. Το ποσό αυτό αφορά την χρήση του 2009.
- Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στο εσωτερικό της χώρας.
Οι έλεγχοι διεξάγονται στους εισαγωγείς αλλά και στο ράφι.
Αξιοποιούνται οι οδηγίες του ΟΟΣΑ και η εμπειρία της Ε.Ε για το κλείσιμο της ψαλίδας από το χωράφι στο ράφι. Τελικός στόχος η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή να μην υπερβαίνει το 30%. Φορολογικά μέτρα και έλεγχοι αξιοποιούνται στην κατεύθυνση αυτή.
- Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.
Οι τιμές εισαγωγής στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο όρο τριών Ευρωπαϊκών Κρατών ώστε να μειωθεί το κόστος.

Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της Κυβέρνησης το εισόδημα των αγροτών έχει ενισχυθεί:

Ø Με 300 εκατ. € από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ø Αυξήθηκαν οι συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 € και από 1/7/2010 αυξάνονται επιπλέον κατά 20 € με συνολικό ετήσιο κόστος τα 450 εκατ. €.

Ø Εντάχθηκαν οι αγρότες στο Νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας. Το συνολικό ύψος των χρεών των παραγωγών που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του μέτρου μόνο στην ΑΤΕ φτάνει τα 2,3 δις. €.

Ø Δώσαμε «ανάσα» στα αγροτικά νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τις εγγραφές στον Τειρεσία.

Ø Τακτοποιήθηκαν χρονίζουσες εκκρεμότητες 530 Επενδυτικά σχέδια (ΟΠΑΑΧ και Σχέδια Βελτίωσης) ύψους 29 εκατομμυρίων €.

Δεν υπάρχουν σχόλια: