Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Η Θήβα «βρήκε» την ταυτότητά της!


Μια ακόμη ακίνδυνη αλλά και φιλολαϊκή απόφαση έλαβε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο της Θήβας – ομόφωνα – ύστερα προφανώς από εισήγηση της πλειοψηφίας, με την οποία η πόλη των Θηβών βρίσκει επιτέλους την «ταυτότητά της». Πρόκειται – σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου – για την οριστικοποίηση του εμβλήματος της πόλης της στη μορφή του Ιδρυτής της, του μυθικού βασιλιά Κάδμου, ο ποίος ήταν γιος του Αγήνορα και της Τηλέφασσας, αδελφός του Φοίνικα, του Κίλικα και της Ευρώπης.

Όταν ο Δίας απήγαγε την Ευρώπη, ο Κάδμος έψαξε για την αδερφή του, αλλά το Μαντείο των Δελφών του έδωσε διαταγή να σταματήσει το ψάξιμο και να ακολουθήσει μια αγελάδα κι όπου εκείνη σταματούσε, εκείνος να ίδρυε μια νέα πόλη, μας πληροφορεί το σχετικό δελτίο Τύπου. Έτσι ιδρύθηκε από τον Κάδμο η πόλη των Θηβών. Ο Κάδμος σκότωσε ένα δράκοντα που φύλαγε μια πηγή γειτονικά της Θήβας. Ο δράκοντας όμως ήταν γιος του Άρη και της Νύμφης Τέλφουσας κι έτσι ο Κάδμος υποχρεώθηκε να υπηρετήσει ως δούλος τον Άρη για ένα χρόνο. Με εντολή του θεού ή με συμβουλή της Αθηνάς, σύμφωνα με άλλους μύθους, ο Κάδμος έσπειρε τα μισά δόντια του δράκου σε οργωμένο χωράφι και από τη γη φύτρωσαν άγριοι πολεμιστές που ονομάστηκαν Σπαρτοί. Με ένα έξυπνο σχέδιο του Κάδμου αυτοί αλληλοεξοντώθηκαν και επέζησαν μόνο πέντε, που αποτέλεσαν τους πρώτους πολίτες της Θήβας. Σαν ανταμοιβή ο θεός του έδωσε για σύζυγό του την κόρη του, Αρμονία. Ο Κάδμος δώρισε στη γυναίκα του ένα πέπλο φτιαγμένο από την Αθηνά κι ένα περίφημο περιδέραιο, γνωστό σαν το περιδέραιο της Αρμονίας, έργο του Ηφαίστου.
«Η παρουσία του Κάδμου στην Θήβα δεν είναι περιστασιακή, παρά προγραμματισμένη. Δεν είναι πολεμική επεκτατική, αλλά πολιτισμική επίσκεψη, καθώς έδωσε εκείνη την εποχή το στίγμα του πολιτισμού και της επικοινωνίας με τον έναρθρο λόγο» σημειώνει σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Νικόλαος Σβίγγος.

ΥΓ. Δήμαρχε και ο Αβραμόπουλος σε τέτοια στηρίζονταν και είδες που κατέληξε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: