Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Αφιέρωμα στις Πέστροφες Ορχομενού από το site της Μυρσίνης Λαμπράκη


Περίπου στα τέλη της Άνοιξης και με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Ορχομενού, η γνωστή γαστρονόμος Μυρσίνη Λαμπράκη επισκέφθηκε με την εκπομπή της «Μαγειρέματα» του ΣΚΑΪ την πόλη μας και αφιέρωσε το πρόγραμμά της σε τοπικές συνταγές και γεύσεις. Με ξεναγό την Πρόεδρο και Δημοτική Σύμβουλο κα Μαίρη Ρουμάνη, ασφαλώς δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και τα Ιχθυοτροφεία Πέστροφας στις Πηγές των Χαρίτων… Με αφορμή, λοιπόν, την αυριανή 6η διοργάνωση της ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ θυμίζουμε στους αναγνώστες του «Orchomenos – Press» .. ανά την Ελλάδα το ΓΙΑΤΙ η πόλη μας είναι τόσο ταυτισμένη με αυτό το προϊόν!

Διαβάστε την περιγραφή της κας Μυρσίνη Λαμπράκη μέσα από το http://www.mirsini.gr/ , όπως εκείνη απέδωσε την επίσκεψή της στην πόλη μας…
«Ψάρια που ανήκουν στην οικογένεια των σολομονιδών. Η κοινή πέστροφα (salmo trutta) είναι η πιο διαδομένη στην ηπειρωτική Ευρώπη. Όλες οι πέστροφες έχουν σώμα λεπτό, μερικές φορές με οβάλ προφίλ, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν, σκεπασμένο με μικρά λέπια, κεφάλι γερό, μουσούδι χονδροειδές, μεγάλο στόμα, οπλισμένο με μικρά δόντια στις δυο μασέλες και στην γλώσσα. Έχουν δυο ραχιαία πτερύγια. Μπορούν να φτάσουν αξιόλογες διαστάσεις, πάνω από 1 μέτρο μήκος και να ξεπεράσουν τα 10 κιλά βάρος (φυσικά σε περιβάλλον κατάλληλο για τέτοια ανάπτυξη). Αγαπούν τα κρύα νερά, ή τα δροσερά με άφθονο οξυγόνο, και τρέφονται με διάφορες τροφές. Οι πέστροφες του βορρά, που ζουν στην θάλασσα την εποχή της αναπαραγωγής, ανεβαίνουν τους ποταμούς. Αυτές που κατοικούν τις λίμνες, ξανανεβαίνουν τους παραπόταμους γιατί αυτή την εποχή έχουν περισσότερο ανάγκη περιβάλλοντος με χαμηλή θερμοκρασία και πιο πολύ οξυγόνο. Στις μετακινήσεις και μεταναστεύσεις τους οι πέστροφες κάθε μεγέθους μπορούν να ξεπεράσουν αξιόλογες διαφορές επιπέδου, να νικήσουν μικρούς καταρράκτες, να ξανανέβουν γρηγορότατα ρεύματα. Μερικές φορές βλέπουμε πέστροφες να πηδούν πάνω από μικρά φράγματα, να ανεβαίνουν κεκλιμένα επίπεδα, να ξεπερνούν εμπόδια με μεγάλη ευκολία, επαναλαμβάνοντας τις προσπάθειες μέχρι να φθάσουν στο σκοπό τους. Αναπαράγονται από τον Νοέμβριο ως τον Φεβρουάριο, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των νερών που κατοικούν και την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.Η αναπαραγωγή γίνεται σε λακκούβες λίγο ή πολύ μεγάλες που σκάβονται από την θηλύκια στον αμμώδη, χαλικώδη ή ανάμικτο βυθό. Κάθε θηλύκια συνήθως συνοδεύεται από πολλά αρσενικά. Η εναπόθεση των αυγών και η έκκριση του σπερματικού υγρού γίνονται σχεδόν πάντα την νύκτα. Υπολογίζουν ότι κάθε θηλύκια γεννάει μέχρι 2.000 αυγά για κάθε κιλό του βάρους της. Τα αυγά έχουν μια διάμετρο που ποικίλει από 3,5 έως 6 χιλιοστά και χρώμα κίτρινο ή πορτοκαλί. Μόλις τελειώσει η αναπαραγωγή, αρσενικά και θηλυκά, αρκετά εξαντλημένα από τις προσπάθειες που έκαναν, ξαναγυρίζουν χαμηλά στους τόπους, από τους οποίους προέρχονται. Τα αυγά ανοίγουν συνήθως μετά από 40-50 μέρες επώασης. Το ψάρεμα της πέστροφας γίνεται με τρεις βασικές μεθόδους: ψάρεμα βυθού με φυσικά δολώματα, ψάρεμα επιφάνειας με φυσικά ή τεχνητά δολώματα, ψάρεμα με εξακοντισμό με φυσικά ή τεχνητά δολώματα".

Διατροφική αξία…
Μέση διατροφική αξία (ανά 100 g): 135- 200 θερμίδες, 20-26 g πρωτεΐνης, 5-17 g λίπους, 0,4-2 mg σιδήρου. Προτεινόμενη συχνότητα κατανάλωσης: Όχι πάνω από 1 φορά την εβδομάδα, κυρίως για τα άτομα που έχουν παραπανίσια κιλά.Υψηλή περιεκτικότητα: Στις βιταμίνες Α, Β12 & D.

ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟ – ΚΑΠΝΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ
Ακολουθώντας τον δρόμο από τον Ορχομενό προς την Πηγή των Χαρίτων θα βρεθείτε στον ποταμό Μέλανα και αντικρίσετε το ιχθυοτροφείο του Πέτρου Δήμου και θα εντυπωσιαστείτε από το μεράκι και την φροντίδα του. Τριάντα επτά χρόνια τώρα ο κύριος Πέτρος πρωταγωνιστεί στην εκτροφή του νόστιμου ψαριού και στην εξαγωγή του σε όλη την περιφέρεια και στην Αθήνα. Σ΄ αυτό το σημείο πλάι στον ποταμό, η οικογένειά του παλιά είχε στάβλο, όμως εκείνος τα άλλαξε όλα γράφοντας την δική του ιστορία. Φρόντισε την κοίτη του ποταμού, έριξε πέτρα στις όχθες και ο άλλοτε βαλτότοπος έγινε ένα ειδυλλιακό ιχθυοτροφείο που βγάζει 1200 κιλά πέστροφες την εβδομάδα! Η διαδικασία γίνεται όλη εδώ και τα στάδια είναι τα εξής: Τοποθέτηση της πέστροφας σε ειδικά τελάρα, πλύσιμο, απαντέρωμα, καθάρισμα και χάραγμα στην πλάτη του ψαριού, διατήρηση στο αλατόνερο για 16-18 ώρες, στέγνωμα (φύσημα με αέρα), κάπνισμα με πριονίδι οξιάς, φιλετοποίηση και συσκευασία.


Συνθήκες του χώρου όπου ζουν τα ψάρια…


Ποτάμι ελεύθερο με υδροχαρή φυτά μέσα στο ποτάμι όπως: άγριο σέλινο, κάρδαμο και κάλαμος.
Για την σκίαση και την αισθητική του χώρου έχουν φυτευτεί, από το ένα μέρος μέχρι στο άλλο, στις όχθες του ποταμού συνεχόμενα 2.000 δέντρα βαγιάς.
Το νερό που ζουν τα ψάρια είναι κρυστάλλινο και δεν θολώνει ποτέ, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και στοιχεία του πόσιμου νερού.
Η ποσότητα του νερού είναι 6.000 κυβικά μέτρα νερό ανά ώρα.
Η θερμοκρασία του είναι 14,1 βαθμούς Κελσίου αμετάβλητη όλο το χρόνο.
Τα ψάρια που ζουν στον υδάτινο χώρο είναι 2 κιλά ανά κυβικό μέτρο νερό.
Η τροφή που τρώνε τα ψάρια είναι το 50% από τη φύση (μικρογαριδάκι και άλλη μικροοργανισμοί καθώς επίσης και από τα αρωματικά χόρτα που φύονται κοντά στις όχθες του ποταμού) και 50% από κλασικές ιχθυοτροφές.
Αλλά το σημαντικότερο από όλα είναι ότι τα ψάρια ζουν σ’ ένα φυσικό περιβάλλον όπως έχει συνηθίσει το είδος του για εκατοντάδες χρόνια.
Πηγές Τριών Χαρίτων, Τηλ.: 22610 33111, Πέτρος Δήμου 6972-610011

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

Η Μυρσίνη Λαμπράκη γεννήθηκε στην Κρήτη, ένα νησί, σημείο αναφοράς παγκόσμια, για την υγιεινή διατροφή των κατοίκων του και διαθέτει οικογενειακή παράδοση στη γαστρονομία, εφόσον ο προπάππος και ο θείος της ήταν μάγειρες.
Η ίδια σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης. Το 1994-1995 μετεκπαιδεύτηκε στην Φιλανδία και την Πορτογαλία, σε θέματα Πολιτιστικής προώθησης παραδοσιακών προϊόντων από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα Marcel Hicter. Γρήγορα την κέρδισε η παραδοσιακή μαγειρική και έτσι ξεκίνησε το δικό της ταξίδι στο κόσμο των γεύσεων.
Δημοσιογράφησε από το 1997-1999, με μόνιμη στήλη σε θέματα διατροφής και γαστρονομίας στην «Καθημερινή» της Κυριακής, σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως η «Κουζίνα και Ποιότητα ζωής», «ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΟΙΝΕΑ» και τους «Vegetarian TIMES».
Διδάσκει ελληνική και Κρητική παραδοσιακή κουζίνα και δημιουργική αξιοποίηση τοπικών προϊόντων σε σχολές μετεκπαίδευσης ανέργων γυναικών και σε ομάδες αγροτοτουριστικής εκπαίδευσης.
Εμφανίστηκε από το 1999 έως το 2001 στην καθημερινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 «Χρυσές Συνταγές» και το 2004 στο ΚΡΗΤΗ ΤV εκπομπή μαγειρικής «Περί Ορέξεως Κολοκυθόπιτα».
Σήμερα έχει δική της επιτυχημένη καθημερινή γαστρονομικά εκπομπή στο τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ με τον τίτλο «Τι μαγειρεύει ο γείτονας; ». Καθώς και δική της εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

Δεν υπάρχουν σχόλια: