Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Επιδιώκουν (πράσινη) ολική επαναφορά στη Στερεά Ελλάδα γράφουν σήμερα τα ΝΕΑ


Η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, στην οποία ανήκουν οι Νομοί Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, είναι μια από τις πιο αμφίρροπες εκλογικά περιοχές της χώρας, η οποία από τη μεταπολίτευση και μετά ακολουθεί (και ορισμένες φορές μεγεθύνει) τις γενικότερες τάσεις των εκλογικών προτιμήσεων, γράφουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση του Ηλία Νικολακόπουλου με ρεπορτάζ της Νικολέττας Μουτούση.

Όσον αφορά τη Βοιωτία, ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν με μεσότιτλο: «Τους έβαλε φωτιά το Βατοπέδι» και συνεχίζουν: Άμεσος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η επαναφορά της περιφέρειας αυτής στο «πράσινο» στρατόπεδο, όπως ίσχυε πριν από τις εκλογές του 2004και επιβεβαιώθηκε εκ νέου στις πρόσφατες εκλογές, με σημαντική μάλιστα διαφορά από τη Ν.Δ. (39,1% έναντι 30,7%). Με δεδομένο μάλιστα και το ενδεχόμενο πανελλαδικής επικράτησής του την ερχόμενη Κυριακή, το ΠΑΣΟΚ ελπίζει να κατακτήσει τρεις έδρες, περιορίζοντας σε μία τη Ν.Δ.
Ν.Δ. Με αποχωρήσεις σημαδεύτηκε η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. Η παραμονή του πρώην υπουργού Ευάγγελου Μπασιάκου (1ος με 15.141 σταυρούς το 2007) πυροδότησε αντιδράσεις με αποτέλεσμα να μη συμμετάσχει τελικά η Σοφία Μπουφούνου- Πατσαντάρα και τη θέση της να πάρει μετά τη δημοσιοποίηση του αρχικού ψηφοδελτίου, η δημόσια υπάλληλος Βασιλική Μαχαίρα. Και αυτή τη φορά παίρνουν μέρος οι άλλοι δύο βουλευτές του κόμματος, ο Μιχάλης Γιαννάκης (2ος με 13.794 σταυρούς) και ο Ανδρέας Κουτσούμπας (3ος με 8.463), καθώς και ο οικονομολόγος Γιάννης Καράμπελας (4ος με 8.436) και η δικηγόρος Σωτηρία Μανάρα- Μαυράκη (6η με 2.940).
ΠΑΣΟΚ. Με τον βουλευτή του Βασίλη Τόγια (1ος με 16.503 σταυρούς) και άλλους τρεις υποψηφίους του 2007 κατέρχεται το ΠΑΣΟΚ. Το «παρών» δίνουν ξανά η νομαρχιακή σύμβουλος Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη (2η με 13.013), η δημοσιογράφος Άρια Αγάτσα, ανιψιά του πρώην υπουργού Αλέκου Ακριβάκη (3η με 9.778) και ο οικονομολόγος Άκης Βαγιάκος. Νέα ονόματα είναι ο δήμαρχος Σχηματαρίου Ευάγγελος Γεωργίου και ο γιατρός Βασίλης Παπαθανασίου .
ΚΚΕ. Με τέσσερις υποψηφίους του 2007 συμμετέχει και αυτή τη φορά το ΚΚΕ: ο Γιώργος Γκικόπουλος (2ος με 1.689 σταυρούς), ο Κωνσταντίνος Αντωνέλος (4ος με 1.348), ο Σοφοκλής Τόγιας (5ος με 1.348) και ο Ευάγγελος Ξένος (6ος με 601). Νέες υποψηφιότητες του ψηφοδελτίου είναι η εκπαιδευτικός Αναστασία Κοντογιάννη και ο δικηγόρος Αντώνης Τουλουμάκος.
ΣΥΡΙΖΑ. Ανανέωση κατά το ήμισυ επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις εκλογές θα πάρουν μέρος όπως και το 2007 ο Δημήτρης Αλεξάνδρου (2ος με 760 σταυρούς), η Δέσποινα Σπανούδη (3η με 641) και ο Δημήτρης Δελβενακιώτης (5ος με 531). Στις υπόλοιπες θέσεις περιλαμβάνονται οι Αθανάσιος Αλεστάς , Νίκος Θηβαίος και Άννα Κυριάκου- Μίχαλου. ΛΑΟΣ. Μόνο ο τρίτος σε σταυρούς του 2007, Λουκάς Κυριακού, παραμένει στο ψηφοδέλτιο, στο οποίο αυτή φορά δίνουν τη μάχη ο Μάνος Αναστασόπουλος, η Μίνα Γιοβανούδη, η Βασιλική Ζητουνιάτου, η Γεωργία Μανώλη και ο Γιάννης Παπαδημητρίου. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Όπως και στην προηγούμενη αναμέτρηση, υποψήφιος είναι ξανά ο Γιάννης Γεωργίου, ενώ στο ψηφοδέλτιο συμπεριλαμβάνονται φέτος η Έλλη- Άννα Κατώπη, ο Στέλιος Παναγιωτίδης και η Ιωάννα Ρούση .

Περισσότερα στο http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: