Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Αθάνατοι... το Σεπτέμβριο


Τι προκύπτει από επιστημονική εργασία για τους μεσογειακούς λαούς

Η απαλλαγή από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας που οι μεσογειακοί λαοί έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών μπορεί να αποτελεί μια πιθανή εξήγηση για τη μείωση της θνησιμότητας το Σεπτέμβριο.

Η θνησιμότητα του γενικού πληθυσμού μειώνεται κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου στις μεσογειακές χώρες, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική εργασία, που δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal ( http://www.cmaj.ca/ ).
Η μελέτη εκπονήθηκε από τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Ματθαίο Φαλάγγα, διευθυντή του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών ( http://www.aibs.gr/ ) και διευθυντή του Λοιμωξιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, και τους συνεργάτες του, ερευνητές: Πέτρο Ραφαηλίδη, Δρόσο Καραγεωργόπουλο, Λάμπρο Μωραΐτη, Ευρυδίκη Βουλουμάνου, Νίκο Ρούσσο και Γεώργιο Πέππα.
Για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης εργασίας, χρησιμοποιήθηκαν επίσημα δεδομένα από τη Eurostat και άλλους φορείς στατιστικών υπηρεσιών, σχετικά με τη θνησιμότητα του γενικού πληθυσμού ακόμη και 57 ετών πίσω, για: Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η ελάχιστη μηνιαία θνησιμότητα στο γενικό πληθυσμό των μεσογειακών χωρών παρατηρείται το Σεπτέμβριο, για τη συντριπτική πλειονότητα των μελετηθέντων ετών (μείον 16% θνησιμότητα στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο). Η ελάχιστη μηνιαία θνησιμότητα στην Αυστραλία παρατηρείται το Μάρτιο (μήνας αντίστοιχος του Σεπτεμβρίου για το νότιο ημισφαίριο).
Η βιβλιογραφία υποστηρίζει τη συσχέτιση χαμηλών θερμοκρασιών με αυξημένη θνησιμότητα. Ωστόσο, οι συγγραφείς της νέας μελέτης προβάλλουν τις καλοκαιρινές διακοπές και την πιθανή επίδρασή τους σε οργανικούς και ψυχολογικούς παράγοντες ως άλλη μια σοβαρή, πιθανή εξήγηση για το «φαινόμενο του Σεπτεμβρίου στις μεσογειακές χώρες».
Συγκεκριμένα, η αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση σε καρδιαγγειακές παθήσεις, νεοπλασίες, αυτοάνοσα νοσήματα και λοιμώξεις.
Επίσης, η ξεκούραση, η ψυχική ευφορία και η απαλλαγή από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας που οι μεσογειακοί λαοί έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών μπορεί να αποτελεί μια πιθανή εξήγηση για την παρατηρούμενη μείωση της θνησιμότητας το Σεπτέμβριο στις μεσογειακές χώρες.
Πηγή: Ναυτεμπορική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: