Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Κλείστε τις διακοπές σας ηλεκτρονικά με ασφάλεια


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, το 45,6% των Ελλήνων[1] χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών για ταξίδια και καταλύματα. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που έχουν ακόμη επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι ασφαλές να χρησιμοποιεί κανείς τις υπηρεσίες συναλλαγών μέσω Διαδικτύου.

Το Saferinternet.gr σας παροτρύνει να εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα που σας προσφέρεται μέσω Διαδικτύου να κανονίσετε ως την τελευταία λεπτομέρεια τις διακοπές σας με ασφάλεια, έχοντας κατά νου τις παρακάτω συμβουλές.

· Αποφεύγουμε να κάνουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους.
· Επιλέγουμε τις εταιρείες που γνωρίζουμε την αξιοπιστία τους και στον φυσικό κόσμο.
· Αν δεν θέλουμε να δώσουμε την καθημερινή πιστωτική μας κάρτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προπληρωμένες κάρτες ώστε να ελέγχουμε το ανώτατο όριο των συναλλαγών μας.
· Πριν προβούμε σε συναλλαγή αναζητούμε τους όρους χρήσης που θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς. Τους διαβάζουμε προσεκτικά!
· Εξετάζουμε αν στην τιμή περιλαμβάνονται όλες οι επιπλέον χρεώσεις (φόροι, μεταφορικά έξοδα, κ.λπ.).
· Ελέγχουμε αν και έως πότε έχουμε δικαίωμα ανάκλησης της κράτησής μας και με ποιους όρους ή χρεώσεις, έτσι ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων σε τέτοιο ενδεχόμενο.
· Πριν καταχωρίσουμε οποιοδήποτε στοιχείο μας βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε όντως στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, ότι στο κάτω μέρος του browser υπάρχει ένα λουκετάκι και ότι η διεύθυνση αρχίζει με https://.

[1] Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας - Έρευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας από τα νοικοκυριά, έτους 2008 σε δείγμα 5.045 ιδιωτικών νοικοκυριών σε ολόκληρη τη Χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: