Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Ένα σπίτι … σωστό Λαογραφικό Μουσείο στο Δ.Δ. της Ξηρονομής


Η αγάπη του επιχειρηματία κ. Γιώργου Μπλάνου και της συζύγου του για την λαογραφία και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στην ορεινή Βοιωτία που ανήκει πλέον στο παρελθόν, τους οδήγησαν εδώ και χρόνια στην συλλογή αντικειμένων από την καθημερινή και την αγροτική ζωή στην ελληνική ύπαιθρο. Σήμερα, στο πατρικό του σπίτι στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Ξηρονομής του Δήμου Θίσβης, ο επισκέπτης μένει εντυπωσιασμένος από το μέγεθος της ιδιωτικής αυτής συλλογής καθώς και την σπανιότητα κάποιων αντικειμένων, που ο ιδιοκτήτης τους ονειρεύεται κάποια στιγμή να στεγαστούν σε ένα μεγαλύτερο χώρο που θα είναι επισκέψιμος από τον οποιοδήποτε περαστικό της όμορφης γενέτειράς του.


«Ξεκινήσαμε αυτή πρωτοβουλία όταν αρχίσαμε να ανακατασκευάζουμε το σπίτι μας στο χωριό. Ο χώρος αυτός ήταν ένας στάβλος και την ουσία τον διαμορφώσαμε για να βάλουμε πράγματα που θα έδεναν με τον χώρο. Σιγά – σιγά αρχίσαμε και παίρναμε πράγματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου βρισκόμασταν και διακοσμήσαμε το χώρο αυτόν του σπιτιού στο οποίο ζούμε και εμείς ασφαλώς! Με τα χρόνια βρίσκαμε και άλλα είδη και έτσι αποκτήσαμε ένα πιο πλούσιο υλικό τα οποία τοποθετήσαμε σε ένα χώρο 60 τετραγωνικών, που πλέον δεν είναι αρκετός…» μας είπε ο Βοιωτός επιχειρηματίας κ. Γιώργος Μπλάνος στην επιτόπου ξενάγησή μας στην ιδιωτική συλλογή λαογραφικού τύπου αντικειμένων που στεγάζει στους χώρους του πατρικού του σπιτιού στην όμορφη Ξηρονομή.
Με «βοηθό» τη σύζυγό του αλλά και την οικογενειακή τους φίλη – Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Νομού Βοιωτίας κ. Άντζελα Πανταζή – Βασιληά – η οποία και μας «αποκάλυψε» και το χώρο – ο κ. Μπλάνος μας εξήγησε ένα ένα τα αντικείμενα της συλλογής του, πολλά από τα οποία αγγίζουν την σπανιότητα.
Αντικείμενα από την καθημερινή ζωή της ορεινής Βοιωτίας έως το 1950, αντικείμενα από την αγροτική ζωή, εργαλεία, κεντήματα και αριστουργήματα λαϊκής τέχνης ακόμη και παραδοσιακές στολές της οικογένειάς του, το σεγκούνι με το μονόγραμμα της μητέρας του Φλώρας Μπλάνου, όλα τακτοποιημένα και νοικοκυρεμένα με μοναδικό τρόπο, λες και σ` αυτό το σπίτι δεν κατοικεί κανείς αλλά είναι ένα… απέραντο Μουσείο! Επίσης, ξεχωριστή θέση στο άτυπο αυτό… μουσείο αλλά και στην καρδιά της οικογένειας Μπλάνου κατέχουν και αρκετά προσωπικά αντικείμενα, που θυμίζουν το ξεκίνημά του, πριν καταφέρει να γίνει ένας από τους πιο κορυφαίους ράφτες της εποχής του, από τα χέρια του οποίου πέρασαν προσωπικότητες, επιχειρηματίες ακόμη και διάσημοι Έλληνες ηθοποιοί.
«Όνειρό μας είναι να φτιάξουμε ένα μεγαλύτερο χώρο, ώστε κάθε επισκέπτης του τόπου μας να μπορεί, εάν το επιθυμεί, να έρθει να γνωρίσει από κοντά αρκετά στοιχεία από τη ζωή μας στην ύπαιθρο που έχουν χαθεί οριστικά» συμπληρώνει ο κ. Μπλάνος.
Τα Orchomenos Press σας προτρέπει – όταν και όποτε επισκεφθείτε την Ξηρονομή – να τον αναζητήσετε. Η ευγένεια και η αμεσότητά του θα σας εντυπωσιάσουν το ίδιο με την σπάνια συλλογή του!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αξίζει να επισκεφτείτε αυτό το λαογραφικό μουσείο στην Ξηρονομή, που έχει τόσο σπάνια και παλιά λαογραφικά αντικείμενα, από τα οποία οι παλαιότεροι θα θυμούνται και οι νέοι θα εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους.

Ασπα Κεφαλα