Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Η γιορτή του Αϊ Γιώργη στον Ορχομενό















Ιδιαίτερα μεγάλη αναμένεται να είναι και φέτος η προσέλευση στο προσκύνημα στον Αϊ Γιώργη, στο βυζαντινό εκκλησάκι που που ανέγειρε η πίστη των Ορχομένιων τον 16ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή της Σκριπούς και εξακολουθεί να συγκεντρώνει την αγάπη όλων των κατοίκων, ακόμη και των γύρω περιοχών.
Θυμίζουμε πως η εκκλησία του Αϊ Γιώργη, που πρόσφατα ανακατασκευάστηκε από τις φθορές που είχαν προσκληθεί από το χρόνο, χάρις στις ενέργειες του άγρυπνου πατέρα Χαράλαμπου, αποτελεί ένα από τα πολλά, σημαντικά και βυζαντινά μνημεία της πόλης μας.
Όμως, ο υποδειγματικά αναστηλωμένος σήμερα μικρός Ναός του Αγίου Γεωργίου με την λιτή εξωτερική του διακόσμηση αλλά την πολύ πλούσια και σπάνια αγιογραφία του στο εσωτερικό του, σήμερα δεν έχει καταφέρει να πάρει τη θέση του αξίζει στον τουριστικό ιστό της πόλης μας.
Πολλοί επισκέπτες, εξ` αιτίας της γεωγραφική του θέσης αλλά και της ελλιπούς εφαρμογής του σχεδίου πόλεως του Δήμου Ορχομενού, αδυνατούν να βρουν εύκολα τον τρόπο πρόσβασης στο ιστορικό και πανέμορφο αυτό εκκλησάκι.
Όπως θα διαπιστώσετε και προσωπικά εάν επισκεφθείτε ξανά το χώρο, ο περίβολος του Αγίου Γεωργίου είναι ασφυκτικά πιεσμένος από τα γειτονικά οικόπεδα αλλά και από μια ακατοίκητη, μισογκρεμισμένη κατοικια, ακριβώς μπροστά στην είσοδο του ναού.
Παράλληλα, κατά παράβαση του σχεδίου πόλεως του Δήμου Ορχομενού, η Δημοτική Οδός που περνά μπροστά από τον Ναό και συνδεόταν παλαιότερα κάθετα με την οδό Καραϊσκάκη, εδώ και χρόνια παραμένει αυθαίρετα κλειστή!
Με πρωτοβουλία, λοιπόν, και πάλι του εφημέριου π. Χαράλαμπου θα προταθεί στο άμεσο διάστημα στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει απαλλοτρίωση του ερειπωμένου οικήματος και του οικοπέδου που βρίσκεται έμπροσθεν του ομώνυμου ιστορικού Ναού καθώς και των γειτονικών αδόμητων οικοπέδων, με την σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών και την προϋπόθεση δημιουργίας μιας νέας Πλατείας, της Πλατείας ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.
Όσοι βρεθείτε, δε, αύριο στην περιφορά της εικόνας αλλά και στην Θεία Λειτουργία θα συμβάλλεται με την υπογραφή σας στην προώθηση και αυτής της πρότασης που στόχο έχει να αναδείξει ένα μνημείο της πόλης μας και να δημιουργήσει ένα ακόμη πόλο επίσκεψης και αναψυχής για μια ολόκληρη περιοχή, που σήμερα είναι μια μεγάλη εστία μόλυνσης. Θα επανέλθουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: